Ga naar content Ga naar footer

Allround medewerker productietechniek

BBL, BBL BTO

Niveau 3

Hardwareweg 15 Amersfoort

Hardwareweg 15 Amersfoort

Gildeweg 18 Barneveld

Een schroef voor een schip, een lasrobot of staalconstructie? Na de opleiding Allround medewerker productietechniek kun jij het maken. Als monteur werk je met je handen en met je hoofd en maak je belangrijke onderdelen waar niemand zonder kan. 

Dit is een opleiding voor jongens en meiden die technisch zijn en heel precies kunnen werken. We geven je een brede basis, maar jij kiest waar je je in wilt specialiseren. Of dat nu constructiewerk, plaatwerk of verspanen is. Aan de slag met grote staalplaten of toch liever de fijne techniek achter machineonderdelen? Het kan allemaal. Als jij ruimtelijk inzicht hebt en wilt leidinggeven, dan is Allround medewerker productietechniek de opleiding voor jou.

Met een diploma van de opleiding Allround medewerker productietechniek kan jij zo aan de slag. 

allround-verspaner_allround_precisieverspaner_mbo_amersfoort_25624-1100x700

Opleidingsnummer: 25895

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Of je nu staalplaten bewerkt of complete machines in elkaar zet; de allround medewerker productietechniek weet van aanpakken. Én kan leidinggeven. Je werkt bijvoorbeeld bij een bedrijf in de machinebouw, machine-industrie of in de metaalindustrie. Maar ook in de transportmiddelenindustrie, bij de bouw van vliegtuigen of auto’s, zijn monteurs nodig.  

Jouw handen kunnen van alles maken en in de juiste vorm brengen. Plaatwerk, pijpleidingen, machines, constructies voor in vliegtuigen of in de bouw: het is maar net waar jij je tijdens de opleiding in specialiseert. Kies jij voor de richting allround constructiewerker, allround plaatwerker of allround verspaner? 

Wat het ook wordt, jij kent de verschillende materialen. Ook weet je alles over bewerkingstechnieken. Van lassen tot frasen, snijden en ombuigen. Je kunt niet alleen met de machines overweg, jij begrijpt ook de werktekeningen waarin staat wat je precies moet maken. Je begeleidt en controleert je eigen werk en dat van je collega’s; daarbij gaat veiligheid boven alles.   

Op onze opleiding Allround medewerker productietechniek leer je werken met je hoofd en je handen. Je leert de verschillende materialen kennen, van metalen tot kunststof. Daarbij leer je met welk gereedschap je de materialen kunt bewerken en omvormen. Denk aan snij-, span- en meetgereedschappen en frees- en draaimachines, laser-, plasma of waterstraalsnijmachines. Maar ook computergestuurde apparaten zoals een CNC-machine of 3D-printer. Dat is niet zonder gevaar, dus veiligheid komt ook aan bod. Omdat een allround medewerker productietechniek veel samen moet werken en leiding geeft, leer je ook deze kant van het vak.  

Afhankelijk van de richting die je kiest specialiseer je je als: 

 • Allround constructiewerker 
 • Allround plaatwerker 
 • Allround verspaner 

Naast de theorie- en praktijklessen krijg je Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook kun je keuzevakken kiezen.  

Tijdens de opleiding Allround medewerker productietechniek werk je aan de volgende kerntaken: 

 • Je bereidt de materiaalbewerking voor. 
 • Je zorgt dat de machines hun werk kunnen doen. 
 • Je bewerkt materiaal, meet en controleert. 
 • Je stelt machines en gereedschappen af. 
 • Je bewerkt en vervormt materialen.
 • Je zorgt voor het onderhoud van de apparatuur. 
 • Je voert overleg, plant en organiseert het werk.
 • Je begeleidt collega’s. 

Afhankelijk van de richting die kiest komen ook de volgende kerntaken aan bod: 

 • Je voert plaatbewerking uit. 
 • Je bereidt de constructiewerkzaamheden voor. 
 • Je voert constructiewerkzaamheden uit. 

Na de opleiding Allround medewerker productietechniek kun je direct aan de slag. Bedrijven in de machinebouw, machine-industrie of in de metaalindustrie kunnen jou goed gebruiken. Maar ook toeleveringsbedrijven of bedrijven in de offshore en transportmiddelenindustrie hebben monteurs nodig.  

Heb je de smaak te pakken en wil je verder leren? Er zijn volop mogelijkheden! Kijk bijvoorbeeld eens naar mbo-opleidingen op niveau 4, zoals: 

 • Leidinggeven op basis van vakmanschap 
 • Technicus mechatronica 
 • Werkvoorbereider installaties 

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school