Ga naar content Ga naar footer

Erkend leerbedrijf

Wat is een erkend leerbedrijf?

Leerbedrijven hebben een erkenning nodig om stagiaires te mogen opleiden binnen hun instelling of bedrijf. Het is een landelijke titel om trots op te zijn. Om een erkend leerbedrijf te worden, dien je een aanvraag in bij het Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) www.s-bb.nl

Voor stages (BOL)  

Als erkend leerbedrijf biedt je stageplaatsen aan voor BOL-studenten. In de beroeps opleidende leerweg (BOL) gaan studenten elke week naar school en lopen zij minimaal 1 tot maximaal 3 dagen per week stage. In elke opleiding is vastgelegd hoe lang een stageperiode duurt. Dit kan een snuffelstage zijn, of bijvoorbeeld een stage van 16 of 20 weken of een afstudeerstage. 

Voor leerwerkbanen (BBL)  

Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) hebben een leer(werk)baan bij een erkend leerwerkbedrijf. BBL-studenten werken 3 tot 4 dagen per week in jouw organisatie en gaan minimaal 1 dag naar school. Als bedrijf sluit je met de student een arbeidsovereenkomst af. Ben je leerwerkbedrijf, dan kunnen ook je eigen medewerkers een BBL-opleiding volgen. Bedrijven die BBL studenten begeleiden kunnen in aanmerking komen voor de subsidieregeling praktijkleren, zie Subsidieregeling Praktijkleren (rvo.nl) 

Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) 

SBB is een professionele organisatie in het hart van het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Zij voert taken uit in opdracht van het ministerie van OCW, zoals het erkennen en begeleiden van leerbedrijven. 
Op www.s-bb.nl vind je je wat er als praktijkopleider van je verwacht wordt. Ook kun je in het BPV protocol afspraken terugvinden tussen het ministerie van OCW, werkgevers, de MBO-raad en SBB. Daarnaast kun je met MijnSBB praktische zaken regelen. Je bekijkt en wijzigt onder andere beschikbare leerplekken en kunt gratis online training volgen. 

Hoe word ik een Erkend Leerbedrijf? 

Om een erkend leerbedrijf te worden, dien je een aanvraag in bij het Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dit kenniscentrum bekijkt samen met het leerbedrijf welke leer- en begeleidingsmogelijkheden aanwezig zijn. De praktijkopleider van het leerbedrijf krijgt de gelegenheid een training te volgen in het begeleiden en coachen van stagiaires.