Ga naar content Ga naar footer

Monteur metalen daken en gevels

BBL BTO

Niveau 2

Gildeweg 18 Barneveld

Gildeweg 18 Barneveld

Ben jij iemand die gek is op werken met collega’s? Ben je niet bang van hoogtes. Dan is de opleiding Monteur metalen daken en gevels wellicht iets voor jou. Je leert hoe je metalen platen bevestigt aan de bovenkant en zijkant van een gebouw. Mocht restauratie nodig zijn dan is dit ook iets waar jij je mee bezig zal houden. Je leert alles wat je nodig hebt om metalen platen te bewerken en te ontwikkelen.

plaatwerker__mbo_amersfoort_25293-1100x700

Opleidingsnummer: 25933

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als monteur metalen daken en gevels werk je met grote metalen platen. Vaak hebben die profielbekleding. Deze materialen bevestig je aan de zijkant en op het dak van de panden waar jij aan meebouwt. In dit beroep zie je veel van Nederland. Nederland is rijk aan monumentale panden en restauratieobjecten. Daar ligt de bulk van jouw werk. Superafwisselend dus.

Je leert hoe je grote metalen platen op gevels en daken vastmaakt. Je leert die platen aan elkaar te verbinden, zodat er geen spatje water doorheen kan. Je leert deze metalen onderdelen te onderhouden en renoveren. Als monteur metalen daken en gevels werk je met verschillende gereedschappen en soorten metaal. Denk aan koper, zink, aluminium en staal. Natuurlijk leer je ook hoe je veilig werkt en waar je rekening mee moet houden.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Als plaatwerker werk je met dunne platen van materialen als aluminium, rvs en staal. Jouw werk bestaat uit het buigen en bewerken van deze platen. De bewerkte platen die jij aflevert, worden gebruikt in keukenapparatuur en stalen kasten, maar ook in bijvoorbeeld de computerindustrie. Tijdens je werk ben je veel bezig met lassen, kanten/zetten en knippen. Hiervoor gebruik je diverse machines. Je stelt de machines en gereedschappen af.

Als monteur metalen daken en gevels maak je onderdelen voor uitwendige scheidingsconstructies. Onder begeleiding van een directe leidinggevende of voorman bewerk je metalen platen tot onderdelen voor daken en gevels. Vakwerk waarvoor je oog voor kwaliteit moet hebben.

Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor de mbo-opleiding op niveau 3.

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school