Ga naar content Ga naar footer

Medewerker productietechniek

BBL, BBL BTO

Niveau 2

Hardwareweg 15 Amersfoort

Hardwareweg 15 Amersfoort

Gildeweg 18 Barneveld

Een schroef voor een schip of een staalconstructie? Na de opleiding Medewerker productietechniek kun jij het maken. Als monteur werk je met je handen en met je hoofd en maak je belangrijke onderdelen van staal, kunststof of gietijzer. 

Dit is een opleiding voor jongens en meiden die technisch zijn en heel precies kunnen werken. We geven je een brede basis, maar jij kiest waar je je in wil specialiseren. Of dat nu constructiewerk, plaatwerk of verspanen is. Aan de slag met grote staalplaten of toch liever de fijne techniek achter machineonderdelen? Het kan allemaal. 

Met een diploma van de opleiding Medewerker productietechniek kan jij zo aan de slag.

allround_constructiewerker_mbo_amersfoort_25286-1100x700

Opleidingsnummer: 25894

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Of je nu staalplaten bewerkt of complete machines in elkaar zet; als medewerker productietechniek weet jij van aanpakken. Je werkt bijvoorbeeld bij een bedrijf in de machinebouw, machine-industrie of in de metaalindustrie. 

Jouw handen kunnen van alles maken en in de juiste vorm brengen. Plaatwerk, pijpleidingen, machines, constructies voor in vliegtuigen of in de bouw: het is maar net waar jij je tijdens de opleiding in specialiseert. Kies jij voor de richting Constructiewerker, Plaatwerker of Verspaner? 

Wat het ook wordt, jij kent de verschillende materialen. Ook weet je alles over bewerkingstechnieken. Van lassen tot frasen, snijden en ombuigen. Je kunt niet alleen met de machines overweg, jij begrijpt ook de werktekeningen waarin staat wat je precies moet maken. Samen met je collega’s zorg je dat het werk veilig gebeurt.  

Op onze opleiding Medewerker productietechniek leer je werken met je hoofd en je handen. Je leert de verschillende materialen kennen, van metalen tot kunststof. Daarbij je leer je met welk gereedschap je de materialen kunt bewerken en omvormen. Denk aan snij-span- en meetgereedschappen en frees- en draaimachines. Maar ook computergestuurde apparaten zoals een CNC-machine of 3D-printer. Je leert over elektrotechniek, elektronica en ict. Je werkt op basis van werktekeningen. Tijdens de opleiding leer je hoe je die kunt lezen. Natuurlijk leer je ook hoe je veilig werkt. 

Afhankelijk van de richting die je kiest specialiseer je je als: 

 • constructiewerker 
 • plaatwerker 
 • verspaner 

Naast de theorie- en praktijklessen krijg je Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook kun je keuzevakken kiezen.  

Tijdens de opleiding Medewerker productietechniek werk je aan de volgende kerntaken: 

 • Je bereidt de materiaalbewerking voor. 
 • Je zorgt dat de machines hun werk kunnen doen. 
 • Je bewerkt materiaal, meet en controleert. 
 • Je stelt machines en gereedschappen af. 
 • Je bewerkt en vervormt materialen. 
 • Je zorgt voor het onderhoud van de apparatuur. 

Afhankelijk van de richting die kiest komen ook de volgende kerntaken aan bod: 

 • Je voert plaatbewerking uit. 
 • Je bereidt de constructiewerkzaamheden voor. 
 • Je voert constructiewerkzaamheden uit. 

Na de opleiding Medewerker productietechniek kan je direct aan de slag. Bedrijven in de machinebouw, machine-industrie of in de metaalindustrie kunnen jou goed gebruiken.  

Heb je de smaak te pakken en wil je verder leren? Er zijn volop mogelijkheden! Kijk bijvoorbeeld eens naar mbo-opleidingen op niveau 3, zoals: 

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school

Ook interessant voor jou