Ga naar content Ga naar footer

Eerste monteur mechatronica

BBL, BBL BTO

Niveau 3

Hardwareweg 15 Amersfoort

Hardwareweg 15 Amersfoort

Gildeweg 18 Barneveld

Als eerste monteur mechatronica werk je met je handen én je hoofd. Je combineert metaal-, elektro- en besturingstechniek. Je denkt mee over technieken die je het beste kunt toepassen en je geeft advies aan ontwerpers.

mechatronica_opleiding_monteur_mechatronica_mbo_amersfoort_25342-1100x700

Opleidingsnummer: 25892

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als eerste monteur mechatronica werk je met je handen én je hoofd. Je combineert metaal-, elektro- en besturingstechniek. Je denkt mee over technieken die je het beste kunt toepassen en je geeft advies aan ontwerpers. Je werkt in een metaalbedrijf. Daar bouw jij machines op uit onderdelen. Je stelt alle delen van de machine af. En je test of alles werkt zoals het moet. Ook doe je onderhoud aan bestaande machines. Soms is een machine heel ingewikkeld. Dan help je mee met je collega’s die meer ervaring hebben. En als er een storing is, zoek jij uit waar dat aan ligt. Soms werk je op locatie bij een klant. Je let altijd goed op jullie veiligheid.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je vervaardigt deelproducten en werkt aan het bouwen van machines en/of mechatronische producten (samen)
    Je test machines en/of mechatronische producten
    Je installeert en onderhoudt machines en/of mechatronische producten

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands en rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Tijdens je opleiding leg je de basis met de vakken elektrotechniek, elektronica en ict. Daarnaast leer je mechanische en elektrische componenten kennen en leer je de principes van hydraulica (waterloopkundige) en pneumatiek (gebruik van perslucht in apparaten). Je leert natuurlijk ook hoe je (onderdelen van) apparaten monteert en stelt. Daarnaast leer je plannen en leiding geven, want als eerste monteur mechatronica ben jij verantwoordelijk voor de begeleiding van een team monteurs.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Na deze opleiding kan je gaan werken bij metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw.

Je kan ook een vervolgopleiding gaan doen op niveau 4.

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school

Ook interessant voor jou