Ga naar content Ga naar footer

Servicemonteur koude- en klimaatsystemen

BBL

Niveau 3

Hardwareweg 15 Amersfoort

Hardwareweg 15 Amersfoort

Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen zorg jij ervoor dat alles goed op temperatuur blijft. Je levert technische service en speurt storingen op. Jij zorgt ervoor dat anderen het hoofd koel kunnen houden.

entree_opleiding_assistent_metaal_elektro_en_installatietechniek_mbo_amersfoort_25561-1100x700

Opleidingsnummer: 25888

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen werk je bij een installatiebedrijf. Je installeert bijvoorbeeld vries- en koelsystemen of airconditioning en warmtepompsystemen. Je monteert de onderdelen. En die sluit je aan met leidingen en kabels. Natuurlijk controleer je of alles goed werkt. Het kunnen kleine systemen zijn, maar ook grote. Je werkt bijvoorbeeld in de horeca, detailhandel, of scheepsbouw. Je lost problemen zoveel mogelijk zelfstandig op. Je levert goed werk, zoals de klant het wil.

Koude technische installaties zijn machines of apparaten die zorgen dat iets koud blijft. Dat kan een koelkast of diepvries zijn, maar ook de airconditioning. Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen controleer jij voor al deze machines en apparaten of ze nog goed werken. Je controleert de onderdelen en maakt ze schoon. Daar gebruik je een speciale checklist voor. Zo ga je elk onderdeel langs. Als er onderdelen moeten worden gerepareerd, doe jij dat ook meteen.

Een speciaal F-gassen certificaat is een beroepsvereiste bij koeltechniek. De cursus F-gassen Categorie 1 geeft jou alle bevoegdheden om te werken aan installaties met meer dan 3 kilogram koudemiddelinhoud, zoals een airco, warmtepomp of andere koel- en klimaatregelingsapparatuur. Deze cursus volg je extern, naast je mbo-opleiding.

Tijdens deze opleiding leer je kleine en grote installaties te repareren en te verbeteren. Je leert hoe kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties werken, zoals airco’s en warmte-terugwin-installaties. Je leert storingen op te sporen en te bepalen of repareren mogelijk is.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Je kunt werken bij een installatiebedrijf gespecialiseerd in koudetechniek. Of doorstromen naar een niveau 4 opleiding, bijvoorbeeld:

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school