Ga naar content Ga naar footer

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

BBL, BBL BTO

Niveau 3

Hardwareweg 15 Amersfoort

Hardwareweg 15 Amersfoort

Gildeweg 18 Barneveld

Jij installeert elektronische installaties en systemen in allerlei soorten gebouwen, als winkels, kantoren en fabrieken. Dat is een technische en precieze klus.

elektrotechniek_eerste_monteur_elektrotechnische_industrie-le_installaties_en_systemen_mbo_amersfoort_25735-1100x700

Opleidingsnummer: 25735

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen maak en onderhoud je producten voor besturingssystemen. Bijvoorbeeld van sorteermachines en industriële apparatuur, liften, datanetwerken, telecominstallaties, (openbare) verlichting en verkeerssignalering.

Je werkt goed samen, je let op kwaliteit van eigen werk en dat van je collega’s. Je lost problemen op. Ook werk je volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Je bent klantvriendelijk. Als eerste monteur kun je ook de monteur begeleiden en coachen op de werkplek. Afhankelijk van het product dat je maakt, heb je te maken met meet- en regeltechniek, besturingstechniek, werktuigbouwkunde en ICT.

Je zorgt ervoor dat apparatuur en installaties in huizen, kantoren en fabrieken goed blijven functioneren. Goed onderhoud is nodig om storingen te voorkomen of op te lossen. Het gaat om installaties zoals besturings- en verdeelsystemen, licht- en krachtinstallaties, gebouwbeheersystemen, data- en telecominstallaties en beveiligingsinstallaties. Je geeft ook leiding aan collega-monteurs en stagiairs.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Installeren elektrotechnische installaties.
  • Begeleiden en uitvoeren elektrotechnisch installatiewerk in de industrie.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn rekenen, Engels, Nederlands, burgerschap.

Je leert hoe je bekabeling aanlegt en hoe bedrading werkt. Je leert hoe je onderdelen van technische systemen aansluit en installeert. Je leert hoe je dat veilig kunt doen. Ook leer je monteurs aan te sturen en hoe je het beste werk kunt verdelen onder elkaar.


Na deze opleiding kan je werken bij bedrijven die industriële elektrotechnische apparatuur maken.

Ook kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding, bijvoorbeeld:

  • Leidinggeven op basis van vakmanschap, of
  • Technicus elektrotechniek

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school