Ga naar content Ga naar footer

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

BOL, BOL in praktijk, BBL

Niveau 4

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Ben jij zorgzaam en sta je altijd klaar voor mensen? Neem je graag initiatief, hou je van aanpakken en blijf je rustig in lastige situaties? De opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is dan een mooie stap naar een waardevol beroep.

Als persoonlijke begeleider maatschappelijke zorg werk je met mensen die door een achterstand, een lichamelijke of verstandelijke beperking, ziekte of problemen, niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Dankzij jou kunnen zij weer prettig en zelfstandig leven.

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is jouw aandacht en liefdevolle zorg heel belangrijk voor jouw cliënten.

persoonlijk_begeleider_maatschappelijke_zorg_mbo_amersfoort_25779-1100x700

Opleidingsnummer: 25779

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen. Jij begeleidt straks mensen in alle leeftijdsgroepen, misschien met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Of mensen die ziek zijn of problemen hebben, een verslaving hebben of dak- of thuisloos zijn. Zo kom je dus bijvoorbeeld terecht in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd, maar ook justitiële instellingen, asielzoekerscentra of ziekenhuizen zijn mogelijke werkplekken voor jou.

Wat is maatschappelijke zorg eigenlijk? Je helpt jouw cliënten in hun dagelijkse bezigheden. Het kan zijn dat je helpt met het stofzuigen, samen boodschappen gaat doen of iemand herinnert aan de medicatie. Maar ook hulp bij sociale situaties, sporten, werken of naar school gaan hoort erbij. Zo help je met de stap naar zelfstandig wonen.

Daar heb je veel mensenkennis voor nodig. En geduld. Gelukkig ben je sociaal, flexibel, creatief en een organisatietalent. Jij staat altijd klaar voor je cliënten, en dat voelen zij. Ze vertrouwen je en rekenen op jou. Door jouw hulp kunnen ze toch zelfstandig of semi-zelfstandig blijven wonen en dat betekent alles voor hen.

Hoe weet je welke hulp iemand nodig heeft? Hoe ga je om met onverwachte en moeilijke (crisis)situaties? Hoe verdeel je je tijd over hulp in de huishouding, maar ook op het gebied van sociaal leven en werk van je cliënten? Dit en nog veel meer leer je tijdens de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Je leert hoe je zorg en begeleiding biedt aan mensen met verschillende soorten problemen. Hoe je een begeleidingsplan opstelt en uitvoert. Daarnaast ga je aan de slag met verzorgende taken en het organiseren van activiteiten. Je leert de achtergronden kennen van aandoeningen en hoe je goed communiceert met collega’s, mantelzorgers en andere hulpverleners. Overleggen is heel belangrijk in dit beroep, dat oefenen we veel.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook krijg je les in ontwikkelingspsychologie en methodisch handelen. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je helpt ondersteuningsplannen opstellen.
 • Je begeleidt cliënten en hun naasten bij activiteiten.
 • Je helpt bij de persoonlijke verzorging, het huishouden en zelfstandig wonen.
 • Je reageert adequaat bij crisissituaties.
 • Je stemt af met andere ondersteuners.

Met je diploma Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg op zak kun je kun je aan de slag als begeleider of groepsleider, of als woon- of activiteitenbegeleider. En dat kan overal zijn. Bijvoorbeeld bij instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd. In de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Daarnaast kun je ook werken bij welzijnsinstellingen, justitiële instellingen, asielzoekerscentra en ziekenhuizen.

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

 • Social work
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening
 • Culturele en maatschappelijke vorming
 • Pedagogiek
 • Psychologie
 • Lerarenopleidingen, zoals PABO
 • Spel- en dramatherapie
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school