Ga naar content Ga naar footer

Doktersassistent

BOL, BBL

Niveau 4

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Patiënten ontvangen, vragen beantwoorden of afspraken inplannen. Een injectie geven, urinemonsters analyseren of bloeddruk meten. Het werk als doktersassistent is afwisselend. Jij bent dé drijvende kracht in bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk. Vriendelijk en behulpzaam voor patiënten, onmisbaar voor de dokters. Door jou loopt alles op rolletjes.

Lijkt dit je wat? En is gezondheid voor jou belangrijk? Voelen mensen zich op hun gemak bij je en luisteren ze goed naar je? Dan is de opleiding Doktersassistent misschien wel wat voor jou.

Tijdens onze doktersassistent opleiding leer je alles wat je nodig hebt, zodat je direct aan de slag kan in de praktijk!

25695-doktersassistent-1100x700_v2

Opleidingsnummer: 25695

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Heb jij het diploma van de opleiding Doktersassistent op zak? Misschien werk je dan wel in een huisartsenpraktijk, een polikliniek of een instelling in de sociale gezondheidszorg. Je assisteert de huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en bij de administratie. De zorg verandert steeds, dus jij ontwikkelt je ook continu.

Aan de balie en de telefoon ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Zo plan je het ene moment afspraken in, en het andere meet je de bloeddruk, neem je bloed af, kijk je urinemonsters na of geef je een injectie. Het is belangrijk dat je netjes en hygiënisch werkt. En je zorgt natuurlijk dat alles goed schoon is: de behandelruimtes, medische apparatuur en instrumenten.

Omdat je goed kan luisteren, kan je deskundig voorlichting en advies geven aan patiënten. Je ontvangt ze niet alleen, je stelt ze ook gerust. Je zorgt voor een ontspannen sfeer. Door jouw aandacht en betrokkenheid voelen mensen zich op hun gemak.

Hoe maak je een wond netjes schoon? Hoe schrijf je een herhaalrecept uit? En hoe zet je veilig een injectie? Dit en veel meer leer je tijdens de opleiding Doktersassistent. Je leert hoe je zelf (eenvoudige) medische handelingen uitvoert bij patiënten en hoe je de arts kan ondersteunen bij sommige onderzoeken. Je leert ook hoe je de medische en financiële administratie op-en-top verzorgt: van patiëntendossiers bijhouden tot afspraken inplannen. En natuurlijk hebben we aandacht in de opleiding voor het te woord staan van patiënten, zodat jouw boodschap goed overkomt. Kortom, na deze opleiding kun je vol vertrouwen aan de slag als Doktersassistent.

In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Apothekersassistent, Doktersassistent, Tandartsassistent en MBO-Verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten Doktersassistent.

De opleiding duurt 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding is maatwerk en/of een verkort traject mogelijk. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Stel je vraag via gezondheidszorg@mboamersfoort.nl.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Doktersassistent werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je beoordeelt binnenkomende vragen op de nodige vervolgacties.
  • Je verwerkt de gegevens van patiënten.
  • Je voert eenvoudige medische handelingen uit.
  • Je ondersteunt de arts bij medische handelingen.
  • Je verzorgt de planning en de administratie.

Met je diploma Doktersassistent op zak kun je werken bij huisartsenpraktijken, gezondheidscentra of de poliklinieken van ziekenhuizen.

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Je kan denken aan andere mbo-opleidingen zoals Tandartsassistent of Mbo-verpleegkundige. Maar met deze opleiding kun je ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals bijvoorbeeld:

  • Verpleegkunde
  • Fysiotherapie
  • Voeding en diëtiek
  • Andere hbo-opleidingen in de gezondheidszorg

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school