Ga naar content Ga naar footer

Mbo-verpleegkundige

BOL, BOL in praktijk, BBL

Niveau 4

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Krijg jij energie van het verzorgen van anderen? Een mbo-verpleegkundige is een rots in de branding voor patiënten en tegelijkertijd onmisbaar voor artsen. Het is belangrijk werk: je hebt impact op het leven van patiënten. Ook goed om te weten: er is veel vraag naar mbo-verpleegkundigen.

Zie jij dit zitten? En ben jij een echte duizendpoot, een harde werker en flexibel? Werk je goed zelfstandig, maar krijg je ook energie van een team? Kan je goed met mensen omgaan, heb je een positieve kijk op het leven en een sterk karakter? Dan is de opleiding Mbo-verpleegkundige echt wat voor jou.

Tijdens onze mbo verpleegkunde opleiding leer je alles wat je nodig hebt voor dit bijzondere en betekenisvolle beroep!

mbo_verpleegkunde_mbo_amersfoort_25655-1100x700

Opleidingsnummer: 25655

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Wat doet een verpleegkundige eigenlijk? Op de werkvloer gaat het er vaak hectisch aan toe; je hebt een hele afwisselende baan! Een arts vraagt om assistentie, je collega heeft je nodig of patiënten vragen je hulp. Je geeft medicatie of injecties, brengt een infuus of katheter in of verzorgt een wond. Jij redt jezelf prima in al die drukte, pakt de taken één voor één op. Alles loopt op rolletjes.

Je zorgt ervoor dat patiënten zich op hun gemak voelen. Je luistert naar hen en maakt een praatje. Maar natuurlijk verzorg je ze ook, let erop dat ze hun medicijnen nemen en voorkomt dat ze doorliggen.

Je kan op veel verschillende plekken werken. In een ziekenhuis, verpleeghuis, psychiatrische instelling of een instelling voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Of bij mensen thuis. Zo werk je dus ook voor veel verschillende mensen: mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, (chronisch) zieken, ouderen of (pasgeboren) kinderen. Jij en je collega’s werken hard. Maar het is dankbaar werk. Jullie zijn onmisbaar.

In de dynamische omgeving van het vak van mbo-verpleegkundige sta je nooit stil. En dat merk je al in de opleiding: je volgt veel interessante vakken. Je moet natuurlijk leren hoe je om kunt gaan met de verschillende patiënten en hun zorgbehoeften. Maar ook moet je weten hoe je een wond schoonmaakt of een infuus inbrengt. Aan het einde van de opleiding zal je merken dat je veel kennis hebt over het menselijk lichaam, voeding en hoe je basiszorg kunt verlenen. Net zo belangrijk zijn de vakken waarin we je helpen op het gebied van sociale vaardigheden en communicatie.

In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Apothekersassistent, Doktersassistent, Tandartsassistent en Verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten Verpleegkundige.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Mbo-verpleegkundige werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je stelt een verpleegplan op en verzorgt de patiënt.
  • Je biedt zorg en begeleiding tijdens onderzoeken en behandelingen.
  • Je verzamelt gegevens van de patiënt (anamnese).
  • Je herkent dreigende of bestaande gezondheidsproblemen.
  • Je geeft voorlichting, advies en instructie.
  • Je reageert op onvoorziene crisissituaties.
  • Je draagt de zorg over en overlegt met collega’s.

Als mbo-verpleegkundige kun je op veel plekken in Nederland werken. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, de psychiatrie, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking of in de thuiszorg.

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Denk eens aan andere mbo-opleidingen, zoals tandartsassistent of doktersassistent. Maar je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals:

  • Verpleegkunde
  • Medisch Hulpverlener
  • Andere hbo-opleidingen in de gezondheidszorg

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school