Ga naar content Ga naar footer

Tandartsassistent

BOL, BBL

Niveau 4

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Jouw patiënten lopen de deur uit met een stralende lach! Als tandartsassistent ben je de hele dag druk met patiënten ontvangen, behandelingen voorbereiden, afspraken inplannen en röntgenfoto’s maken. Jij regelt alles binnen de tandartspraktijk, je bent dé drijvende kracht. Vriendelijk en behulpzaam voor patiënten, onmisbaar voor de tandarts. Je bent een strakke planner en werkt netjes en hygiënisch.

Ben je enthousiast geworden? En heb je een passie voor gezonde tanden? Dan is de opleiding Tandartsassistent misschien wat voor jou.

tandartsassistent_opleiding_mbo_amersfoort_25699-1100x700

Opleidingsnummer: 25699

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als tandartsassistente of -assistent ben jij de spil van de tandartspraktijk. Je regelt namelijk alles: de tandheelkundige administratie, het inplannen van afspraken en het ontvangen van patiënten. Je werkt natuurlijk nauw samen met de tandarts. Wanneer een patiënt in de behandelstoel ligt, blijf jij er van de eerste tot de laatste minuut bij. Je bereidt de behandeling voor, reikt de tandarts de benodigde instrumenten aan en maakt de röntgenfoto's. Aan één woord of een blik hebben jullie genoeg. Jij werkt hygiënisch en zorgt ervoor dat de behandelkamer en medische apparatuur schoon zijn. De instrumenten, zoals tangetjes, boren en spiegeltjes maak je steriel.

Wanneer je merkt dat de patiënt wat gespannen in de stoel zit, stel je hem of haar gerust. Je straalt rust uit en zorgt voor een ontspannen sfeer. Door jouw aandacht en betrokkenheid voelen mensen zich op hun gemak en is een bezoekje aan de tandarts niet zo spannend meer.

Kortom, als tandartsassistent heb je een heel afwisselende baan, waarin je kantoorwerk en medische handelingen combineert. Je kan je blijven ontwikkelen, want de zorg ontwikkelt ook continu.

Hoe maak je goed en veilig een röntgenfoto? Wat moet je weten over tanden, kiezen en tandvlees? Hoe stel je patiënten op hun gemak? Dit en veel meer leer je tijdens de opleiding Tandartsassistent. Je leert alles over de verschillende behandelingen en hoe je de tandarts daarbij kunt ondersteunen. Je gaat aan de slag met apparatuur en instrumenten die gebruikt worden bij behandelingen en je leert hoe je deze desinfecteert. We leren je ook hoe je de patiëntenadministratie bijhoudt.

In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Apothekersassistent, Doktersassistent, Tandartsassistent en Verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten Tandartsassistent.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Tandartsassistent werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je beoordeelt binnenkomende vragen.
  • Je plant afspraken en werkt patiëntgegevens bij.
  • Je bereidt behandelingen voor.
  • Je ondersteunt de tandarts bij het werk.
  • Je beheert de voorraad.
  • Je geeft voorlichting en advies.

Met je diploma van de opleiding Tandartsassistent kun je gaan werken bij een tandarts- of orthodontiepraktijk, een instelling voor tandverzorging of een afdeling mondziekte en kaakchirurgie in een ziekenhuis.

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Je kan denken aan een andere mbo-opleiding, zoals Doktersassistent of Mbo-verpleegkundige. Maar met deze opleiding kun je ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals bijvoorbeeld:

  • Mondzorgkunde
  • Andere hbo-opleidingen in de gezondheidszorg

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school