Ga naar content Ga naar footer

Helpende zorg en welzijn

BOL, BOL in praktijk, BOL BGO, BBL Zorg

Niveau 2

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Zonnebloemstraat 25 Barneveld

In jouw droombaan is geen dag hetzelfde. Je helpt en verzorgt mensen die ondersteuning nodig hebben, om welke reden dan ook. Dus werk je graag met mensen? Zorg je met liefde voor anderen? De opleiding Helpende zorg en welzijn is voor jou dé weg naar een mooi, afwisselend en waardevol beroep.

Je helpt mensen bij hun persoonlijke verzorging, maar ook bij het huishouden. Jij bent de helpende hand voor mensen die minder goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Kortom, als helpende zorg en welzijn ben jij onmisbaar voor je cliënten.

25960-helpende-zorg-en-welzijn1100x700_v2

Opleidingsnummer: 25960

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

In deze functie in de zorg en welzijn werk je zelfstandig, maar ook samen in een team. Je plant, organiseert en werkt bijvoorbeeld in een verpleeg- of verzorgingshuis, in de gehandicaptenzorg, een buurthuis, een kinderdagverblijf of je komt thuis bij iemand die zonder jou niet goed zelfstandig kan leven. Je helpt de ene keer met de afwas of stofzuigen, een andere keer met eten of drinken, wassen, haren kammen en aankleden.

Kortom: je werkt met je hart, je hoofd en je handen. Je bent positief, je luistert en je geeft persoonlijke aandacht. Als mensen je zien binnenlopen, weten ze dat het goed komt. Ze hebben je nodig en vertrouwen je.

Zo help je ouderen die door de achteruitgang van hun gezondheid niet meer alles zelf kunnen doen, zieke mensen en mensen met beperkingen. Je werkt dus met kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen. En vaak in een team met collega’s. Een erg afwisselend en betekenisvol beroep waarin je ervoor zorgt dat het leven van mensen aangenamer wordt.

Er is veel vraag naar helpenden in de zorg. De kans dat je snel een leuke baan vindt, is dan ook groot!

Hoe ondersteun je mensen bij het huishouden of hun verzorging? Waar moet je op letten bij sociale uitjes en andere activiteiten? Dat en nog veel meer leer je tijdens de opleiding Helpende zorg en welzijn. Omdat je vaak in een team werkt, leer je ook hoe je het beste kunt samenwerken en zorg kan overdragen. Zo heb je het volledige pakket op zak, waarmee je vol vertrouwen je cliënten kan verzorgen en helpen in hun dagelijkse leven.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze zorg- en welzijn opleiding op mbo-niveau 2. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Helpende zorg en welzijn werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je doet boodschappen en verzorgt maaltijden.
  • Je maakt de woonomgeving schoon.
  • Je helpt bij de persoonlijke verzorging.
  • Je begeleidt bij activiteiten.
  • Je overlegt, stemt af en draagt de zorg over.

Met je diploma van de opleiding Helpende zorg en welzijn kun je werken in een zorg- of een welzijnsinstelling voor ouderen. Of je gaat aan de slag in de kinderopvang, de buitenschoolse opvang of de gehandicaptenzorg. Voldoende keuze dus, ook om later nog over te stappen. In elke situatie werk je met mensen.

Wil je verder leren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3. Denk bijvoorbeeld eens aan:

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school