Ga naar content Ga naar footer

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

BOL, BOL in praktijk, BOL tweetalig, BBL

Niveau 4

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Een leerzaam spel spelen met kleuters, een baby die naar je lacht of een pittig gesprek met een eigenwijze puber. Werken in als gespecialiseerd pedagogisch medewerker is afwisselend en nooit saai.

Kan jij je goed verplaatsen in de belevingswerelden van kinderen tussen de 0 en 18 jaar? Voel je aan wanneer de kinderen wat meer nodig hebben, zodat je ze goed kan begeleiden en helpen? Geef jij gehoor aan die extra hulpvraag?

Met deze opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker op zak laten ouders hun kinderen met een gerust hart bij jou achter.

gespecialiseerd_pedagogisch_medewerker_mbo_amersfoort_25697-1100x700

Opleidingsnummer: 25697

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Sommige kinderen hebben hulp nodig omdat hun ouders of opvoeders niet voor hen kunnen zorgen. Jij helpt ze, samen met je collega’s. Sommige kinderen en jongeren hebben ontwikkelingsachterstanden, gedrags- of opvoedingsproblemen of een lichamelijke of verstandelijke beperking. Jij staat stevig genoeg in je schoenen om ze op te voeden en te begeleiden.

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker speel je een belangrijke rol in het leven van deze kinderen en jongeren. Je creëert een veilige en vertrouwde omgeving. Zo zorg je voor de juiste balans tussen rust, structuur en goede gesprekken aan de ene kant en uitdaging, activiteiten en spel aan de andere kant.

Je werkt in bijvoorbeeld de kinderopvang, buitenschoolse opvang, een speciale jeugdinstelling, het speciaal onderwijs of een gastgezin. Vaak werk je in een team en heb je een aansturende of begeleidende rol. Jij bent het aanspreekpunt, niet alleen voor de ouders en opvoeders, maar ook voor collega’s, externe deskundigen en het management.

Weet jij van aanpakken en ben je ondernemend? Droom je van het werken met kinderen? Wil je echt iets toevoegen aan het leven van een kind? Zet je graag net even die stap extra? Dan ben je gemaakt voor dit beroep!

Bij onze opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker leer je alles wat nodig is om te genieten van dit mooie beroep, en er vooral veel plezier aan te beleven. Zo leer je inschatten wat kinderen of jongeren nodig hebben aan ondersteuning. Je leert hoe je activiteiten kan voorbereiden, hoe je hun ontwikkeling stimuleert en hoe je oudergesprekken voert. Maar ook de huishoudelijke en persoonlijke verzorging van kinderen komt aan bod.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt nog andere vakken kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je voert gesprekken met (gast)ouders, opvoeders en kinderen.
 • Je zorgt voor een veilig pedagogisch klimaat.
 • Je stelt een begeleidingsplan op en maakt activiteitenprogramma’s.
 • Je biedt activiteiten aan die gericht zijn op de verdere ontwikkeling van het kind.
 • Je voert huishoudelijke en verzorgende taken uit.

Deze opleiding bereidt jou goed voor op een toekomst waarin je kinderen tussen de 0 en 18 jaar, vaak met een extra hulpvraag, verzorgt, opvoedt, begeleidt en helpt. Je kan op veel verschillende plekken aan de slag, zoals bijvoorbeeld een kinderopvang, een buitenschoolse opvang, een speciale jeugdinstelling, het speciaal onderwijs of een gastgezin.

Wil je verder studeren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

 • Social work
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening
 • Culturele en maatschappelijke vorming
 • Pedagogiek/psychologie
 • PABO
 • Lerarenopleidingen
 • Spel- en dramatherapie
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school