Ga naar content Ga naar footer

Onderwijsassistent

BOL, BOL tweetalig, BOL sprint, BBL

Niveau 4

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Droom jij over een baan in het onderwijs? Wil je kinderen en jongeren graag verder helpen als ze vastlopen op school? Lijkt het je leuk excursies te organiseren? En natuurlijk de leerkracht te ondersteunen? Als onderwijsassistent help je mee om de klas draaiende te houden en verder te helpen. Met de handvatten die je meekrijgt uit deze opleiding en jouw natuurlijke talenten draag je bij aan een fijne schooltijd voor iedereen.

Met de opleiding Onderwijsassistent zit jij straks helemaal op je plek!

opleiding_onderwijs_onderwijsassistent_mbo_amersfoort_25698-1100x700

Opleidingsnummer: 25698

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Jouw dagen als onderwijsassistent zijn nooit hetzelfde, maar laten we eens een voorbeeld nemen. ’s Ochtends begeleid je een leerling die is vastgelopen; door te benoemen wat je ziet en doet, heb je een belangrijke rol in zijn taalontwikkeling. Die middag plan je het volgende uitje voor de hele klas en bereid je samen met de leerkracht de lessen voor de komende dagen voor. Zo schakel je snel tussen situaties en rollen.

Jij bent er dus voor de leerlingen én voor de leerkracht. In het basisonderwijs en in het speciaal onderwijs heb je vooral een verzorgend-pedagogische en didactische rol. Je helpt de leerlingen met hun werk en de docent met de lessen. In het voortgezet- en beroepsonderwijs kan je ook te maken krijgen met andere werkzaamheden, zoals het begeleiden van zorg- of technieklessen, het helpen met het invoeren van cijfers of het organiseren van projecten.

Dit beroep vraagt om jouw unieke talenten en vaardigheden. Je kan je makkelijk verplaatsen in de belevingswereld van kinderen of jongeren. Je bent kwaliteitsgericht, initiatiefrijk, creatief, weet van aanpakken en gericht op samenwerking. Als jij een kans ziet, dan durf je deze ook te benutten.

Je leert je bij onze mbo-opleiding Onderwijsassistent te verplaatsen in het kind of de jongere. Je ontdekt waar hij of zij behoefte aan heeft, zodat je hem of haar kan helpen leren. Zo help jij de leerling om verder te komen. Daarom krijg je vakken als pedagogiek, didactiek en ontwikkelingspsychologie. Maar je leert ook kringgesprekken te voeren, instructie te geven en hoe je de voortgang van de kinderen kunt bijhouden. Natuurlijk leer je ook groepsactiviteiten te organiseren en samen te werken met de leerkracht.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt nog andere vakken kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Onderwijsassistent op mbo-niveau 4 werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je bereidt les- en schoolactiviteiten voor en voert ze uit.
 • Je inventariseert de behoeften en wensen van kinderen.
 • Je begeleidt (groepjes) kinderen tijdens de lessen.
 • Je helpt collega’s binnen de school.
 • Je houdt toezicht op kinderen op het schoolterrein.
 • Je voert administratieve taken uit.

Als onderwijsassistent kan je werken in het basisonderwijs, maar ook in het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie. Ook kun je werkzaam zijn in een integraal kindcentrum (ICK) of een centrum waar kinderopvang en onderwijs gecombineerd worden. Volop kansen dus, ook om later bijvoorbeeld nog over te stappen. Wie weet kies je ervoor om door te leren en sta je op een dag zelf wel voor de klas?

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

 • Social work
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening
 • Culturele en maatschappelijke vorming
 • Toegepaste psychologie
 • PABO
 • Lerarenopleidingen
 • Spel- en dramatherapie

Sociaal pedagogisch hulpverlener

Gezondheidszorg

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school