Ga naar content Ga naar footer

Eerste fietstechnicus

BBL kopjaar

Niveau 3

Modemweg 3 Amersfoort

Modemweg 3 Amersfoort

Racefietsen, stadsfietsen of kinderfietsen; jou maakt het niet uit. Jij kan je ei helemaal kwijt in het sleutelen aan fietsen. En niet zomaar sleutelen: ook elektrische fietsen kennen geen geheimen voor jou; moeilijke reparaties en storingen los jij op. Daarnaast werk je graag in de winkel, waar je fietsen en accessoires verkoopt.

Kijk eens goed naar een fiets, het zit best ingewikkeld in elkaar. Gelukkig heb jij al ervaring met de opleiding fietstechnicus op niveau 2. Na deze specialisatie kennen fietsen helemaal geen geheimen meer voor jou. Lijkt je dat wat?  Dan is de opleiding Eerste fietstechnicus echt iets voor jou!

opleiding_fietsmaker_kopjaar_niveau3_eerste_fietstechnicus_mbo_amersfoort_25230-1100x700

Opleidingsnummer: 25230

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

In de fietsenzaak ben jij op je best. Je verdeelt je dagen over het sleutelen aan fietsen en het verkopen van producten in de winkel. Je onderhoudt en repareert verschillende soorten fietsen. Ingewikkelde problemen los jij op. Bijvoorbeeld storingen van elektrische fietsen, maar ook het vervangen van onderdelen of het repareren van verlichting, remsystemen of versnellingen. Fietsen krijgen steeds meer technische snufjes. Jij weet er alles van en je krijgt een kick van een mooie reparatie. Jouw passie voor de techniek komt naar voren in betrokkenheid bij je werk.

Je helpt je klanten enorm, want Nederlanders kunnen echt niet zonder hun (elektrische) fiets, scooter of bromfiets. Het is een belangrijk vervoermiddel: om naar het werk te gaan of als ontspanning.

Je bent daarnaast klantgericht en je kan goed producten verkopen. Je weet wat je klanten willen en adviseert hen voor de beste fiets of het meest passende accessoire (fietsonderdelen, gereedschappen, kleding, etc.). Die verkoop je natuurlijk ook, aan de kassa.

Deze opleiding is voor studenten die al iets weten van fietsen. Jij hebt Fietstechnicus niveau 2 afgerond en specialiseert je op onze opleiding Eerste fietstechnicus nog verder in de fiets. Waar we mee aan de slag gaan? Allereerst met fietstechniek; zo leer je niet alleen over gewone fietsen, maar ook over de lastigere systemen van racefietsen, mountainbikes en e-bikes. Hierbij is ook eletrotechniek een belangrijk vak. Je leert diagnoses stellen en complexe reparaties uitvoeren. Natuurlijk is het ook van belang dat je weet hoe je fietsen kunt verkopen en klanten te woord staat.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Eerste fietstechnicus werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je onderzoekt wat er met de fiets aan de hand is.
  • Je voert reparaties uit.
  • Je maakt nieuwe fietsen afleveringsklaar en voert afleveringsbeurten uit.
  • Je voert onderhoudsbeurten uit.
  • Je helpt bij het voorraadbeheer en de inkoop.
  • Je ontvangt klanten, informeert ze en rekent af.
  • Je handelt klachten af.

Met het diploma Eerste fietstechnicus op zak kun je werken in de werkplaats van een fietsenwinkel, of in een combinatie van de werkplaats en de winkel zelf. Of misschien wil jij wel je eigen fietsenwinkel beginnen of als mobiele fietsenmaker aan de slag?

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Denk bijvoorbeeld eens aan  .

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school