Ga naar content Ga naar footer

Fietstechnicus

BBL

Niveau 2

Modemweg 3 Amersfoort

Modemweg 3 Amersfoort

Racefietsen, stadsfietsen of kinderfietsen; jou maakt het niet uit. Van sleutelen aan fietsen word jij blij. Kijk eens goed naar een fiets, het zit best ingewikkeld in elkaar. Pak jij deze uitdaging op? En heb je twee rechterhanden? Dan is de opleiding Fietstechnicus echt iets voor jou!

Met de opleiding tot fietsenmaker ben je straks klaar voor de praktijk.

opleiding_fietsenmaker_fietstechnicus_mbo_amersfoort_25231-1100x700

Opleidingsnummer: 25231

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als fietstechnicus ben jij in de werkplaats van een fietsenzaak op je best. Je bent de hele dag aan het sleutelen, om verschillende fietsen te onderhouden, repareren of afleveringsklaar te maken. Als er iets kapot is, maak jij het. Je plakt banden, spant en smeert kettingen, vervangt trapassen, versnellingskabels of remkabels, repareert verlichting.

Daarmee help je je klanten enorm, want Nederlanders kunnen echt niet zonder hun (elektrische) fiets. Het is een belangrijk vervoermiddel: om naar het werk te gaan of als ontspanning.

Fietsen krijgen steeds meer technische snufjes. Jij weet er alles van en je krijgt een kick van een mooie reparatie. Je werkt netjes. Soms help je bij de verkoop en geef je advies over fietsonderdelen en accessoires in de winkel. Ook houd je de voorraad in het magazijn bij.

Met deze opleiding tot fietsenmaker ben jij straks klaar voor de praktijk!

Waar kun je nu beter een opleiding tot fietsenmaker volgen dan in ons eigen fietsland? Zoveel verschillende soorten fietsen, zoveel technische snufjes en zoveel fietsonderdelen om over te leren! Op de opleiding Fietstechnicus leer je allerlei soorten fietsen repareren en onderhouden. We leren je eenvoudige problemen op te lossen, maar ook onderdelen te monteren en nieuwe fietsen klaar te maken voor aflevering. Fietsen hebben verschillende systemen, die je allemaal leert kennen: bijvoorbeeld wiellagers, verlichting, aandrijving en remkabels.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Fietstechnicus werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je inspecteert fietsen.
  • Je maakt nieuwe fietsen afleveringsklaar en voert afleveringsbeurten uit.
  • Je voert onderhoudsbeurten uit.
  • Je voert reparaties uit.
  • Je ontvangt klanten, informeert ze en rekent af.

Met het diploma Fietstechnicus op zak kun je werken in de werkplaats van een fietsenwinkel.

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Je kunt doorstromen naar bijvoorbeeld:

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school