Ga naar content Ga naar footer

Chauffeur wegvervoer

BBL

Niveau 2

Modemweg 3 Amersfoort

Modemweg 3 Amersfoort

Ben jij van jongs af aan al geïnteresseerd in alles met wielen? Kreeg je als jongen of meisje al geen genoeg van auto’s en vrachtauto’s? Nu is jouw kans daar je beroep van te maken! Als je ook nog eens zin hebt om iets van de wereld te zien, en niet bang bent om vroeg op te staan, dan is de opleiding Chauffeur wegvervoer echt iets voor jou.

Nederland is een echt vervoersland. Alle spullen die worden verzameld op het grote vliegveld Schiphol of de grote haven van Rotterdam, moeten weer een andere plek in Nederland of verder in Europa krijgen. Ben jij degene die daarvoor zorgt?

Wil jij vrachtwagenchauffeur worden? Met de opleiding Chauffeur wegvervoer helpen wij je vast op weg!

vrachtwagenchauffeur_chauffeur_wegvervoer_mbo_amersfoort_25671-1100x700

Opleidingsnummer: 25671

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als vrachtwagenchauffeur heb je een afwisselend beroep. Je vervoert ladingen van de ene naar de andere plek in Nederland en daarbuiten. Je bepaalt heel veel zelf. Bijvoorbeeld wanneer je pauze neemt, of welke route het handigst is. Je rijdt netjes, veilig en zuinig. Je helpt mee met inladen en uitladen en je doet zelf kleine reparaties aan je wagen. Natuurlijk zorg je ervoor dat je de lading op de afgesproken tijd aflevert bij de klant.

Je kan met verschillende vrachtwagens rijden, bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, een veewagen een koelwagen of een tankwagen. Jij bent als chauffeur wegvervoer verantwoordelijk voor de vrachtwagen en de lading, maar ook de veiligheid van anderen op de weg.

Dit is echt geen standaard 9-tot-5-baan. Je begint vaak vroeg, je werkt op onregelmatige tijden en je kan goed alleen zijn.

In deze vrachtwagenchauffeur opleiding leer je alles wat je nodig hebt om veilig de weg op te gaan. En dat is meer dan alleen je vrachtwagenrijbewijs. Zo moet je ook leren hoe je je veilig en verantwoordelijk op de weg gedraagt. De moeilijkste termen kennen na deze mbo-opleiding op niveau 2 geen geheimen meer voor jou: brandstofverbruik, stationair rijden, cruise control, uitrollen, anticiperen op verkeer.

De vakken Nederlands, Engels, Duits, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de mbo-opleiding Chauffeur wegvervoer werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt je rit voor en je maakt een routeplan.
  • Je beoordeelt de lading die je meeneemt.
  • Je laadt de lading op een verantwoorde manier in de wagen en zet hem vast.
  • Je vervoert goederen over de weg.
  • Je lost de goederen en verzorgt de documenten.

Met je diploma Chauffeur wegvervoer op zak ben jij klaar voor de praktijk! Je gaat aan het werk als vrachtwagenchauffeur bij een transportonderneming, een eigen vervoerder of ander bedrijf die een transportafdeling heeft. Of misschien koop jij ooit wel zelf een vrachtwagen en start je je eigen transportbedrijf?

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3. Je kan bijvoorbeeld denken aan Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen.

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school