Ga naar content Ga naar footer

Apothekersassistent

BOL, BBL

Niveau 4

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Mensen die hun medicijnen komen halen, zien jou bij de balie staan. Altijd vriendelijk en behulpzaam. Geconcentreerd en nauwkeurig maak je het recept klaar en geeft voorlichting over het gebruik. Jouw doel is een tevreden en een goed geholpen klant.

In dit werk is het belangrijk om goed met mensen om te kunnen gaan, maar er komt natuurlijk ook veel kennis over de werking van medicijnen bij kijken. Daar draai jij je hand niet voor om, die uitdaging ga je met veel plezier aan! Ben je geïnteresseerd in medicijnen en de werking ervan? en natuurlijk de patiënten die ze gebruiken? Ben je vriendelijk en behulpzaam, nauwkeurig en netjes? Dan is de opleiding Apothekersassistent echt iets voor jou!

Tijdens onze mbo-opleiding Apothekersassistent leer je alles wat je in huis moet hebben voor de praktijk.

25650-apothekersassistent1100x700_v2

Opleidingsnummer: 25650

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Gezondheid is voor jou het belangrijkste. Jouw kennis daarin breng je graag over op andere mensen. Maar wat doet een apothekersassistent eigenlijk? Je geeft geneesmiddelen aan mensen op recept van een arts. Maar daarnaast geef je ook advies over hoe ze deze medicijnen moeten gebruiken, en met welke andere medicijnen deze wel of niet te combineren zijn. Je bent betrouwbaar, je werkt zorgvuldig en je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Natuurlijk kun je je goed concentreren, want een fout maken met medicijnen wil je echt niet.

De meeste geneesmiddelen komen direct van de fabrikant, maar soms moet je ze zelf bereiden. Jij weet hoe je capsules, zetpillen of crèmes moet klaarmaken. Tijdens je werk heb je veel contact met klanten, maar ook met je collega’s, bezorgers en huisartsen. Je beheert de voorraden, houdt de administratie bij en gaat natuurlijk zorgvuldig om met de gegevens van klanten.

Er komt veel kijken bij het vak van apothekersassistent. Gelukkig begeleiden we je daarbij tijdens onze mbo-opleiding. Alles begint natuurlijk bij een recept; je leert hoe je deze moet lezen en verwerken tot de juiste medicijnen in de juiste hoeveelheden. Soms moet je de medicijnen nog zelf bereiden, dat leer je ook bij ons. Dat gaat onder nauwe voorschriften want de gezondheid van patiënten staat boven alles. Je zal veel nieuwe kennis krijgen, bijvoorbeeld over het gebruik, de bijwerkingen en de bewaarvoorschriften van medicijnen. En natuurlijk leer je hoe je de voorraden beheert, de administratie bijwerkt en vriendelijk de klanten te woord kan staan.

In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Apothekersassistent, Doktersassistent, Tandartsassistent en Verpleegkundige.

Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten Apothekersassistent.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de mbo-opleiding Apothekersassistent werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je neemt het recept aan.
  • Je controleert of het klopt met de patiëntgegevens.
  • Je pakt de kant-en-klare medicijnen of maakt zelf de medicijnen.
  • Je geeft de medicijnen aan de patiënt en geeft uitleg over het gebruik.
  • Je adviseert over medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn.
  • Je rekent af en verwerkt de gegevens in het systeem.
  • Je beheert de voorraad.

Als apothekersassistent kun je op verschillende plekken werken. Bijvoorbeeld bij een zelfstandige apotheek, bij een apotheek in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk of bij een farmaceutisch bedrijf. Je zorgt ervoor dat mensen medicijnen goed en veilig gebruiken door het geven van voorlichting. Bij sommige apotheken maak je zelf ook medicijnen.

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

  • Farmakunde
  • Farmaceutisch consulent
  • Andere hbo-opleidingen in de gezondheidszorg

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school