Ga naar content Ga naar footer

Allround timmerman

BBL, BBL De Meerwaarde

Niveau 3

Hardwareweg 15 Amersfoort

Hardwareweg 15 Amersfoort

Zonnebloemstraat 25 Barneveld

Onmisbaar op de bouwplaats: de timmerman, of vrouw natuurlijk! Je bent een timmerman met ervaring. Dakkapellen, plafonds, kozijnen of trappen; jij timmert ze zonder problemen in elkaar. Bouwtekeningen begrijp je goed. Wil je verder leren? Een stapje hoger komen? Dat kan. Op de opleiding Allround Timmerman leer je de fijne kneepjes van het vak. Timmeren voor gevorderden dus. 

Met de opleiding Allround timmerman timmer jij aan een mooie toekomst.

timmerman_opleiding_allround_timmerman_mbo_amersfoort_25828-1100x700

Opleidingsnummer: 25828

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

De allround timmerman werkt graag zelfstandig en kan goed plannen. Als je ‘s morgens vroeg op de bouwplaats aankomt, weet je wat er moet gebeuren. Door je ervaring en uitgebreide opleiding overzie je de taken van die dag en kun je collega’s aan het werk zetten. Ook let je op of alles goed gaat en zorg je dat er strak timmerwerk wordt geleverd.

Of je nu nieuwbouw, renovatie of restauratie doet, jouw maat- en timmerwerk is tiptop. Ook de wat moeilijkere technieken beheers je. Je maakt raamkozijnen, daken en vloerbalken, maar ook een trap of constructie die het plafond ondersteunt. Soms werk je aan oude gebouwen, zoals een kerk of museum uit de vorige eeuw. Een extra uitdaging dus.

Een timmerman werkt binnen en buiten, aan de fundering en bovenop het dak. Wie werkt in de bouw moet dus wel een beetje fit zijn, want het is zwaar werk. Dat niet alleen, je hebt ook ruimtelijk inzicht en je kunt goed rekenen. Bouwtekeningen en bouwkundige tekenprogramma’s zijn voor jou geen probleem.

Op onze opleiding Allround Timmerman leer je natuurlijk alles over hout. Je leert de verschillende houtsoorten kennen en hoe je ze kunt bewerken. Schaven, zaagmachines en beitels; jij weet precies wat je nodig hebt voor welke klus. Daarbij leer je de wat moeilijkere timmerwerkzaamheden. Materialen, gereedschappen en technieken hebben na deze mbo-opleiding geen geheimen meer voor jou. Als allround timmerman kun je straks collega’s aan het werk zetten en weet je hoe je het werk controleert. Natuurlijk leer je op de opleiding tot timmerman ook hoe je veilig werkt en welke milieueisen er zijn.

Vakken die ook aan bod komen zijn: Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook zijn er keuzedelen waarmee je je verder kunt specialiseren.

Tijdens de opleiding Allround Timmerman werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je leest tekeningen en zet de maten uit.
  • Je bewerkt bouwmaterialen en plaatst prefab elementen.
  • Je monteert houten producten en onderdelen.
  • Je verdeelt de taken en bewaakt de kwaliteit en de voortgang.
  • Je let op de veiligheid en de voorschriften.
  • Je overlegt en stemt af.

Met je diploma van de opleiding Allround timmerman kan je aan de slag bij een timmerbedrijf, bouwbedrijf of aannemingsbedrijf. Misschien kies jij er wel voor om als zelfstandig ondernemer te werken, dat kan ook.

Leer je liever door? Genoeg mogelijkheden! Kijk eens bij de volgende opleidingen:

  • Assistent Uitvoerder Burger en Utiliteitsbouw
  • Middenkaderopleiding (niveau 4)
  • Bouwkundig opzichter of bouwkundig tekenaar (SVB)
  • Voorbereidend jaar van de opleiding docent bouwtechnieken (Pedagogisch Technische Hogeschool, PTH)

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school