Ga naar content Ga naar footer

Decoratie- en restauratieschilder

BBL

Niveau 4

Hardwareweg 15 Amersfoort

Hardwareweg 15 Amersfoort

Houd jij van oude gebouwen en hun mooie versieringen? Lijkt het je wat om het schilderwerk van monumentale panden op te knappen en eeuwenoude decoraties weer mooi te maken? Als decoratie- en restauratieschilder (of specialist schilder) kan het! Met verf en met kwasten maar ook met bladgoud en glas-in-lood breng jij de boel weer in een prachtige staat. 

Als student Decoratie- en restauratieschilder heb je oog voor detail. Je werkt zorgvuldig en secuur; alleen het beste is goed genoeg. Ben je al enthousiast? 

Na onze schildersopleiding Decoratie- en restauratieschilder ben jij de meesterschilder.

schildersopleiding_decoratie_en_restauratieschilder_mbo_amersfoort_25036-1100x700

Opleidingsnummer: 25036

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Schilder zijn is een kleurrijk vak. Als decoratie- en restauratieschilder werk je aan bijzondere opdrachten. Je restaureert of decoreert bijvoorbeeld kerken of monumenten. Omdat jij kunt schilderen, behangen, decoreren en glas kan plaatsen is je werkterrein heel breed. Van oude monumentale panden tot aan nieuwbouwwoningen. Want ook daar kan de gespecialiseerde decoratie- en restauratieschilder aan de slag.

De specialist schilder is een echt vakman of -vrouw. Lastige ondergronden en specialistische technieken zijn geen probleem voor jou. Wat denk je bijvoorbeeld van schildertechnieken zoals marmer- en houtimitaties? Of het gebruik van bladgoud en glas-in-lood? Je beheerst het allemaal. 

Je werkt binnen in een gebouw, hoog op het dak of op moeilijk bereikbare plekken. Daarbij geef je leiding aan medewerkers en leerlingen bij hun werk. Je houdt de voortgang van het project in de gaten en kunt goed met de opdrachtgever overweg. Zijn er problemen, dan bedenk jij zelf oplossingen. Als dat nodig is, overleg je met opdrachtgevers, aannemers, collega’s of gemeentes. Ook geef je advies over kleur, vorm en materiaalgebruik. Jij bent de meesterschilder, jij bent de expert! 

Tijdens de opleiding Decoratie- en restauratieschilder leer je hoe je schilderwerk kunt restaureren. Daar komen speciale, ambachtelijke technieken bij kijken, zoals marmer- en houtimitaties en glas-in-lood. Je leert werken met de materialen en gereedschappen die daarvoor nodig zijn. Je leert de verschillende soorten verf en de eigenschappen van verfsoorten kennen. Ook kleurenleer komt langs tijdens de opleiding Decoratie- en restauratieschilder.

Naast praktijklessen komen ook de volgende vakken aan bod:  Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap, loopbaan en vaktheorie. Verder kies je een aantal keuzedelen om je verder te specialiseren.

Op de schildersopleiding Decoratie- en restauratieschilder leer je de volgende kerntaken: 

  • Je begint met onderzoek, inspectie en analyse.
  • Je adviseert over de aanpak en bereidt het project voor.
  • Je schildert met verschillende technieken en restaureert.
  • Je geeft leiding aan collega’s.
  • Je controleert het werk en bewaakt de kwaliteit.

Met je diploma van de opleiding Decoratie- en restauratieschilder kan je direct aan de slag bij schildersbedrijven die gespecialiseerd zijn in restauratiewerkzaamheden. Misschien ga je liever aan de slag als zelfstandige, dat kan ook.

Wil je doorleren? Genoeg mogelijkheden! Met een mbo-4 diploma kun je verder op het hbo. Misschien wil jij je verder specialiseren in erfgoed of heeft architectuur je interesse. Denk eens aan de volgende hbo-opleidingen:

  • Cultureel Erfgoed 
  • Archeologie
  • Bouwhistorie en Restauratie 
  • Erfgoed en Ruimte
  • Erfgoedstudies

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school