Ga naar content Ga naar footer

Technisch oogheelkundig assistent

BBL

Niveau 4

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

Hoe zit het oog in elkaar? Hoe werkt het? Vind jij dat ook zulke interessante vragen? Dan is de opleiding Technisch oogheelkundig assistent iets voor jou. Je voert oogheelkundige onderzoeken uit en ondersteunt de oogarts. Daarbij werk je graag met mensen en apparatuur. Heb je gevoel voor techniek en voor zorg? Als technisch oogheelkundig assistent laat jij mensen graag met gezonde ogen naar de wereld kijken. 

Leer alles wat je moet weten voor een toekomst als technisch oogheelkundig assistent bij MBO Amersfoort.

technisch_oogheelkundig_assistent_mbo_amersfoort_25667-1100x700

Opleidingsnummer: 25667

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

In een ziekenhuis bij de poli oogheelkunde of in een oogkliniek; overal waar een oogarts aan het werk is, vind je ook een technisch oogheelkundig assistent. Jij doet onderzoek voor de oogarts en geeft uitleg over oogheelkundige ingrepen. Je gaat ook zelfstandig aan de slag met; oogmeting, oogdrukmeting of gezichtsveldonderzoek bijvoorbeeld. Jouw resultaten zijn belangrijk bij het vaststellen van een diagnose of behandeling.

Natuurlijk ben jij nauwkeurig. Je kunt met computers en (digitale) meetinstrumenten overweg. Maar je werkt ook graag met mensen samen. Je ontvangt de patiënten op het spreekuur en stelt ze gerust als dat nodig is. Goed zicht is belangrijk en jij begrijpt dat.

Hoe zit het oog in elkaar? Hoe werkt het precies? Dit en veel meer leer je tijdens de opleiding Technisch oogheelkundig assistent. Je leert hoe ogen werken en wat er gebeurt in de hersenen als we kijken. Je krijgt vakken als optica en refractie. Je leert over het menselijk oog, hoe het kijkt, welke afwijkingen er kunnen zijn en wat er voor nodig is om dat bij te stellen. Ook leer je onderzoeken doen en de resultaten verwerken. Omdat je spreekuren begeleidt, gaan we aan slag met communicatie en patiëntgerichtheid.

Naast de theorie-, en praktijklessen horen ook de volgende vakken bij de opleiding: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Tijdens de opleiding Technisch oogheelkundig assistent werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je begeleidt en verzorgt het spreekuur.
  • Je maakt planningen.
  • Je voert oogmetingen uit en doet onderzoeken bij patiënten.
  • Je geeft voorlichting aan patiënten over resultaten en verdere onderzoeken.
  • Je geeft voorlichting over operaties en laserbehandelingen.
  • Je bereidt die operaties en behandelingen voor.
  • Je draagt gegevens over aan de oogarts.

 

Met je diploma van de opleiding Technisch oogheelkundig assistent (toa) op zak kun je bijvoorbeeld op de poli oogheelkunde van een ziekenhuis gaan werken of een zelfstandige oogartsenpraktijk.

Leer je liever door? Dat kan ook. Met de opleiding Technisch oogheelkundig assistent  ben je toelaatbaar tot een hbo-opleiding. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  • Optometrie
  • Orthoptie

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school