Ga naar content Ga naar footer

Orthopedisch technicus

BOL, BBL

Niveau 3

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

Lopen, zitten of zwaaien. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar soms hebben mensen moeite met bewegen en dan ben jij er. Als orthopedisch technicus maak je hulpmiddelen voor mensen met een lichamelijke beperking.

Ben je technisch, creatief en werk je graag met je handen? Zie jij jezelf al een perfect passende prothese of orthese maken? Dan is de opleiding Orthopedisch technicus iets voor jou.

Als orthopedisch technicus help jij straks mensen aan een beenprothese of handspalk.

orthopedisch-technoloog-orthopedisch-technicus-mbo-amersfoort-25074

Opleidingsnummer: 25861

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als orthopedisch technicus help je mensen beter te bewegen en beter te functioneren. Dat doe je door een geschikt hulpmiddel voor je cliënt te maken.

In opdracht van de orthopedisch adviseur maak je een hulpmiddel dat nodig is om de cliënt (beter) te laten bewegen. Dat kan een beenprothese zijn voor iemand die een been mist na een ongeluk, een korset voor een cliënt met een vergroeiing in de rug of een helm voor een baby met een afgeplatte schedel.

Je begrijpt het al, een orthopedisch technicus beschikt over veel kwaliteiten. Je bent precies, technisch en creatief. Ook kun je goed met mensen omgaan en ben je behulpzaam en geduldig. Tot slot weet je alles van materialen, productietechnieken en het menselijk lichaam. Je kent de gevolgen van diverse aandoeningen en wil er alles aan doen om mensen zo goed mogelijk te laten functioneren.

Op onze opleiding orthopedisch technicus leer je hoe het menselijk lichaam functioneert en welke bewegingen het maakt. Je leert prothesen maken die lichaamsdelen vervangen. Je leert ook ortheses maken die lichaamsdelen ondersteunen. Denk aan een beugel, kniebrace of een korset. Je leert verschillende materialen kennen en gebruiken. Je leert werken met de apparaten en gereedschappen die je nodig hebt. De producten die jij als orthopedisch technicus maakt zijn op maat gemaakt en helemaal op de wensen en behoeften van de cliënt afgestemd.

Naast de theorie- en praktijklessen krijg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Orthopedisch technicus (niveau 3) en Orthopedisch technisch specialist (niveau 4) starten samen. In het derde jaar stroomt niveau 3 uit en in het vierde jaar niveau 4.

Tijdens de opleiding Orthopedisch technicus werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je werkt met productiemodellen en tekeningen.
  • Je maakt hulpmiddelen volledig op maat.
  • Je repareert hulpmiddelen, past ze aan en verzorgt de afwerking.

Na de opleiding Orthopedisch technicus kun je aan de slag bij een bedrijf dat orthopedische hulpmiddelen maakt. Ook kun je doorstromen naar onze eenjarige kopopleiding Orthopedisch technisch specialist (niveau 4).

 

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school