Ga naar content Ga naar footer

Opticien

BBL, BOL

Niveau 4

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

De mooie taak van een opticien: mensen goed laten zien en er goed uit laten zien! Als je kiest voor de opleiding Opticien word jij dé specialist op het gebied van brillen. Je hebt gevoel voor techniek, vindt het leuk om te verkopen en je bent modebewust. Je meet ogen op, adviseert klanten over een bril of lenzen en weet alles van de laatste brillentrends. Jouw klanten lopen met een scherpe en frisse blik de deur uit.

Met een diploma van de opleiding Opticien heb jij je toekomst in het vizier.

opticien_opleiding_opticien_mbo_amersfoort_25631-1100x700

Opleidingsnummer: 25631

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Een bril is meer dan een montuur en twee glazen. Daar zit een heleboel kennis en techniek achter. Als opticien doe je oogmetingen en geef je advies over het soort glazen of lenzen dat de klant nodig heeft. Geen gezicht is hetzelfde en dat maakt jouw werk juist zo afwisselend. Voor elk gezicht weet jij het juiste montuur te vinden. Dat doe je klantvriendelijk en met gevoel voor mode.

Als opticien ben jij overal te vinden. Je werkt in de winkel, in de werkplaats en in een aparte ruimte met speciale oogmeetapparatuur. Je verkoopt lenzen, brillen en zonnebrillen. In de werkplaats doe je reparaties en slijp je glazen op maat, je bent dus handig met apparatuur en gereedschappen. Komt de klant zijn nieuwe bril ophalen? Dan stel je de bril heel precies af, zodat die goed past en fijn zit. Jij geeft precieze service met een glimlach.

Hoe zit het oog in elkaar? En hoe werkt het? Dit en veel meer leer je tijdens de mbo-opleiding Opticien. Je leert hoe ogen werken en wat er gebeurt in de hersenen als we kijken. Je leert hoe je problemen met zien kunt corrigeren en welk type lens of glas je daarvoor het beste kunt adviseren. Je leert hoe je brillenglazen slijpt en hoe je ze kunt monteren in een brilmontuur. In de loop van de opticien opleiding leer je ook over het herkennen van ziektebeelden en het doen van vooronderzoek. 

Naast de theorie-, en praktijklessen horen ook de volgende vakken bij de opleiding: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Tijdens de opleiding Opticien werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je meet ogen op.
  • Je slijpt brillenglazen op maat en monteert ze in het montuur.
  • Je repareert brillen en zonnebrillen.
  • Je voert onderzoeken uit aan het oog.
  • Je voert advies en verkoopgesprekken over brillen en lenzen.
  • Je beheert de voorraad en koopt in.

Met je diploma van de opleiding Opticien op zak kun je gaan werken in een optiekwinkel. 

Leer je liever door? Dat kan ook. Met de opleiding Opticien (mbo niveau 4) ben je toelaatbaar tot een hbo-opleiding. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school