Ga naar content Ga naar footer

Tandtechnicus kroon- en brugwerk

BOL, BBL

Niveau 4

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

Een kunstgebit, nieuwe tand, kroon of prothese: bijna niemand ontkomt eraan. Gelukkig is er de tandtechnicus kroon- en brugwerk. Als tandtechnicus zorg jij ervoor dat mensen die geen goed gebit hebben toch weer breeduit kunnen lachen. Ben je technisch en heel nauwkeurig? Werk je graag op de computer én met je handen? Dan is de opleiding Tandtechnicus kroon- en brugwerk een goede match.

Op onze opleiding leer je alles over tandtechniek en het maken van kronen en bruggen.

Let op: voor deze opleiding geldt een maximum aantal inschrijvingen. Lees verder bij Trajecten op deze pagina.

tandtechniek_opleiding_tandtechnicus_kroon_en_brugwerk_mbo_amersfoort_25664-1100x700

Opleidingsnummer: 25664

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als mensen om de één of andere reden geen goed gebit meer hebben, zorg jij als tandtechnicus ervoor dat het gebit weer zo goed als nieuw wordt. Je maakt kunstgebitten, maar veel vaker nog werk je aan een enkele tand of een prothese die meerdere tanden vervangt. De ene dag zit je achter de computer en ontwerp je een 3D-ontwerp voor een perfect implantaat. De volgende dag slijp en polijst je tot je helemaal tevreden bent over een kroon. Wat jij maakt zit niet alleen goed, het is ook mooi en heeft de juiste kleur.

Je gaat aan de slag in een tandtechnisch laboratorium, een tandartspraktijk of bij een tandprotheticus. Daar werk je samen met specialisten, zoals orthodontisten en kaakchirurgen en heb je contact met de patiënt. Als pietje precies werk je nauwkeurig, ook onder tijdsdruk.

Ben jij ondernemend? Dan kan je je eigen tandtechnische praktijk starten. Dan moet je na je tandtechniekopleiding nog wel verder leren. Maar dat moet ook als je niet voor jezelf begint: de tandtechniek verandert namelijk steeds en jij bent dus nooit uitgeleerd.

Op onze opleiding tot Tandtechnicus kroon- en brugwerk leer je alles over kunstgebitten, kronen, bruggen en protheses. Je leert hoe je ze ontwerpt en hoe je ze maakt. Welke materialen en gereedschappen je allemaal hebt en welke je het beste kunt gebruiken. Je leert werken met 3D-ontwerpprogramma’s. Na deze tandtechniek opleiding weet jij hoe je de patiënt het beste kunt helpen en denk je na over de kosten en duurzaamheid van een product.

De volgende vakken komen ook aan bod: Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Tijdens de opleiding tot Tandtechnicus kroon- en brugwerk werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt het maken van kronen, brugwerk en prothesen voor.
  • Je modelleert en maakt kronen, brugwerk en prothesen.
  • Je vervaardigt werkmodellen en afdruklepels om de situatie in de mond na te bootsen.
  • Je brengt de juiste kleur aan.
  • Je slijpt en polijst tot het goed is.

Met een diploma van de opleiding Tandtechnicus kroon- en brugwerk op zak kun je als tandtechnicus aan de slag in een tandtechnisch laboratorium van een zelfstandig gevestigd bedrijf, tandartsenpraktijk of een tandprothetische praktijk.

Lijkt het je leuk om je verder te specialiseren? Dat kan! Na deze opleiding Tandtechnicus mbo niveau 4, kun je terecht bij verschillende opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Klinisch Prothese Technicus (KPT’er)
  • Tandtechnicus prothese (mbo)
  • Tandprothetiek (hbo)

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school