Ga naar content Ga naar footer

Tandtechnicus prothese

BOL, BBL

Niveau 4

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

Een kunstgebit of een enkele nieuwe tand: bijna niemand ontkomt eraan. Gelukkig is er de tandtechnicus prothese. Als tandtechnicus zorg jij ervoor dat mensen die geen goed gebit hebben toch weer breeduit kunnen lachen. Ben je technisch en heel nauwkeurig? Werk je graag op de computer én met je handen? Dan is de opleiding Tandtechnicus prothese een goede match.

Op onze opleiding leer je alles over tandtechniek en het maken van prothesen.

Let op: voor deze opleiding geldt een maximum aantal inschrijvingen. Lees verder bij Trajecten op deze pagina.

tandprotheticus_opleiding_tandtechnicus_prothese_mbo_amersfoort_25665_2-1100x700

Opleidingsnummer: 25665

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Soms hebben mensen geen goed gebit meer. Dat kan bijvoorbeeld komen door ouderdom of door een ongeluk. Als tandtechnicus prothese zorg jij ervoor dat het gebit weer zo goed als nieuw wordt. Je maakt prothesen, voor een enkele tand of voor het hele gebit (kunstgebit). De ene dag zit je achter de computer en design je een 3D-ontwerp voor een tand. De volgende dag slijp en polijst je tot je helemaal tevreden bent over een prothese. Wat jij maakt zit niet alleen goed, het is ook mooi en heeft de juiste kleur.

Je gaat aan de slag in een tandtechnisch laboratorium, een tandartspraktijk of bij een tandprotheticus. Daar werk je samen met specialisten zoals orthodontisten en kaakchirurgen en heb je contact met de patiënt. Als pietje precies werk je nauwkeurig, ook onder tijdsdruk.

Ben jij ondernemend? Dan kan je je eigen tandtechnische praktijk starten. Dan moet je na je opleiding tandtechniek nog wel verder leren. Maar dat moet ook als je niet voor jezelf begint: de techniek verandert namelijk steeds, dus jij bent nooit uitgeleerd.

Op onze opleiding Tandtechnicus prothese leer je alles over kunstgebitten en protheses. Je leert hoe je ze ontwerpt en hoe je ze maakt. Welke materialen en gereedschappen je allemaal hebt en welke je het beste kunt gebruiken. Je leert werken met 3D-ontwerpprogramma’s. Na deze opleiding tot tandtechnicus weet jij hoe je je patiënt het beste kunt helpen en denk je na over de kosten en duurzaamheid van een product.

De volgende vakken komen ook aan bod: Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Tijdens de opleiding Tandtechnicus prothese werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt het maken van kunstgebitten en prothesen voor.
  • Je modelleert en maakt kunstgebitten en prothesen.
  • Je vervaardigt werkmodellen en afdruklepels om de situatie in de mond na te bootsen.
  • Je maakt de verbindingselementen die nodig zijn in de kaak.
  • Je werkt kunstgebitten af: je slijpt en polijst tot het goed is.
  • Je kunt ook kronen en gedeeltelijke prothesen maken en repareren.

Met een diploma van de opleiding Tandtechnicus prothese op zak kun je aan de slag in een tandtechnisch laboratorium van een zelfstandig gevestigd bedrijf, tandartsenpraktijk of een tandprothetische praktijk.

Lijkt het je leuk om je verder te specialiseren? Dat kan! Na deze opleiding Tandtechnicus prothese mbo 4, kun je terecht bij verschillende vervolgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Klinisch Prothese Technicus (KPT’er)
  • Hbo-opleiding Tandprothetiek

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school