Ga naar content Ga naar footer

Kok

BBL, BOL

Niveau 2

Daam Fockemalaan 10 Amersfoort

Daam Fockemalaan 10 Amersfoort

Houd je van lekker en goed eten? Heb je een passie voor koken? Als kok sta je samen met een team in de keuken en bereid je de lekkerste gerechten.

Voor iemand met een koksopleiding op zak kent de keuken geen geheimen. Of je nu bakt, braadt of blancheert: ook onder tijdsdruk houdt de kok het hoofd koel. En wanneer de gasten van jouw kookkunsten genieten, heb je een topdag.

Na onze koksopleiding ben jij klaar voor een leven als professioneel kok.

koksopleiding_kok_mbo_amersfoort_25180-1100x700

Opleidingsnummer: 25180

Alle feiten op een rijtje

Wesley

Ik wilde graag de koksopleiding doen, omdat ik het leuk vind eten te bereiden. Ik loop 4 dagen stage en krijg 1 dag theorie op school, dus BBL. Zo leer ik veel in de praktijk. Ik heb al veel stappen gemaakt.

wesley-kok

Past deze opleiding bij jou?

Als kok ben je altijd bezig met eten. Je bezorgt mensen graag een leuke tijd door voor ze te koken. De gerechten die je bereidt zijn niet alleen smakelijk, ze zien er ook altijd mooi uit. Op jouw bord komen smaken, geuren en kleuren samen!

Wie de koksopleiding volgt kan tegen stress, ook als het druk is. Het geeft je een kick om alle borden tegelijk klaar te hebben zodat je gasten nooit lang hoeven te wachten. Is een klant een keer ontevreden? Dan lost de kok dat op een goede, ontspannen manier weer op.

Hygiëne is belangrijk. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat de keuken brandschoon is. De kok controleert voorraden en checkt ingrediënten zodat alles in huis is. Ook help je mee met de ontwikkeling van de menukaart. Wat staat er morgen op het menu?

Na de opleiding Kok heeft de keuken geen geheimen meer voor jou. Met de koksopleiding op zak weet je hoe je alle ingrediënten klaarzet, leer je gerechten voor te bereiden en producten te snijden. Ook beheers je verschillende kooktechnieken, zoals frituren of pocheren. Je gaat aan de slag met keukengereedschappen en -apparatuur.

Tijdens de opleiding tot kok kom je van alles te weten over verschillende smaken en producten. Omdat je in de keuken altijd in een team werkt, leer je bovendien steeds efficiënter samenwerken.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze koksopleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Een kok moet een aantal kerntaken goed beheersen. Tijdens de opleiding Kok werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt gerechten.
  • Je leest recepten en past ze aan.
  • Je zorgt dat het eten er smaakvol uitziet op het bord.
  • Je maakt gereedschappen en keukeninventaris schoon en onderhoudt dit ook.
  • Je controleert, bestelt en beheert de keukenvoorraden.

Als kok kom je op de meest uiteenlopende plekken terecht. Met een koksopleiding werk je bijvoorbeeld bij een restaurant, hotel, strandtent of andere eetgelegenheid zoals een verzorgingshuis of zorghotel.

Kok is een beroep waarin je blijft leren, waarin je steeds beter kunt worden en dus ook carrière kunt maken. Wie weet kook jij straks de Michelinsterren van de hemel!

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school