Ga naar content Ga naar footer

Zelfstandig werkend kok

BBL, BOL

Niveau 3

Daam Fockemalaan 10 Amersfoort

Daam Fockemalaan 10 Amersfoort

Houd je van lekker en goed eten? Heb je een passie voor koken? Als kok sta je samen met een team in de keuken en bereid je de mooiste gerechten. Een zelfstandig werkend kok weet bovendien welke smaken bij elkaar passen, bedenkt menu’s en houd daarbij rekening met de wensen van gasten.

Voor iemand met een koksopleiding op zak heeft de keuken geen geheimen. Of je nu bakt, braadt of blancheert: ook onder tijdsdruk houd jij het hoofd koel. Terwijl je leiding geeft aan je keukencollega’s bereid je de lekkerste en verrassende gerechten. Op de opleiding Zelfstandig werkend kok leer je het allemaal.

Na onze koksopleiding ben jij klaar voor een leven als professioneel, zelfstandig werkend kok.

koksopleiding_kok_mbo_amersfoort_25180-1100x700

Opleidingsnummer: 25182

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Wanneer de gasten van jouw kookkunsten genieten, heb jij als zelfstandig werkend kok een topdag. De gerechten die je bereidt zijn niet alleen smakelijk, ze zien er ook altijd mooi uit. Op jouw bord komen smaken, geuren en kleuren op een verrassende manier samen. Dat betekent hard werken.

Wie de koksopleiding volgt kan tegen stress, ook als het druk is. Een kok begint elke dag met de voorbereiding. Je organiseert, plant en voert zelfstandig uit; tussen de potten en pannen heb jij alles onder controle. Daarbij geeft het je een kick om alle borden tegelijk klaar te hebben en rekening te houden met speciale (dieet)wensen van de gasten.

Natuurlijk ben je vriendelijk voor je collega’s in de keuken. Je ondersteunt en coacht ze bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Je controleert voorraden en checkt ingrediënten. Ook help je mee met de ontwikkeling van de menukaart. Is een klant een keer ontevreden? Dan los jij dat op een goede manier weer op.

Na de opleiding Zelfstandig werkend kok heeft de keuken geen geheimen meer voor jou. Hier leer je alles over het maken van complete, verrassende gerechten. Je leert welke smaken goed bij elkaar passen en hoe je die kunt combineren. Je leert gerechten maken en aanpassen op basis van (dieet)wensen van gasten. ontwikkelt creatief en innovatief koken, zodat je nieuwe gerechten kunt ontwikkelen. Op de koksopleiding leer je ook economisch denken; door recepten aan te bieden die de kosten laag houden bijvoorbeeld.

Omdat je in de keuken altijd in een team werkt, leer je steeds efficiënter samenwerken. Tenslotte leer je een planning maken, taken verdelen en leiding geven aan collega-koks.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Een kok moet een aantal kerntaken goed beheersen. Tijdens de opleiding Zelfstandig werkend kok werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt gerechten.
  • Je ontwikkelt nieuwe gerechten en let daarbij op de kosten.
  • Je geeft leiding aan collega-koks.
  • Je beheert de keukenvoorraden.
  • Je zorgt dat het eten er smaakvol uitziet op het bord.
  • Je beheert keukenvoorraden en voert de keukenadministratie uit.

Met een koksopleiding kom je op de meest uiteenlopende plekken terecht. Een kok werkt bijvoorbeeld bij een restaurant, hotel, strandtent of andere eetgelegenheid zoals een verzorgingshuis of zorghotel. 

Kok is een beroep waarin je blijft leren, waarin je steeds beter kunt worden en dus ook carrière kunt maken. Wie weet kook jij straks de Michelinsterren van de hemel!  

Wil je eerst nog even verder leren? Dat kan! Met deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

  • Leidinggevende keuken
  • Gespecialiseerd kok

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school