Ga naar content Ga naar footer

Audicien

BBL

Niveau 4

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

Een goed gesprek voeren of mooie muziek luisteren; wat is het toch fijn om te kunnen horen! Gelukkig is er de audicien, die mensen helpt met hun gehoor. Zie jij jezelf al hoortesten afnemen? Ben je technisch en handig met computers en werk je ook graag met mensen? Dan is de opleiding Audicien iets voor jou. Je stelt de juiste vragen en luistert aandachtig, zo zorg jij ervoor dat mensen (weer) goed kunnen horen.

Na de opleiding Audicien, ben jij dé hoorspecialist!

Wij bieden naast deze BBL-opleiding ook een Flexibele Audicienopleiding (OVO) aan.

audicien_hoorspecialist_audicien_mbo_amersfoort_25047-1100x700

Opleidingsnummer: 25969

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Het aantal slechthorenden in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. En ook in de toekomst zullen er alleen maar meer audiciens nodig zijn. In een winkel of audiologisch centrum, ziekenhuis of als zelfstandige; een audicien komt op verschillende plekken terecht.

Waar je ook werkt, je bent expert op het gebied van hulpmiddelen bij slechthorendheid. Hoortoestellen, speciale telefoons, hoorbrillen of hightech wekkersystemen; jij weet met welk apparaat je cliënt geholpen is. Met diverse instrumenten meet je heel precies hoe goed een cliënt nog kan horen en geef je advies. Je test en stelt de apparaten af. Ook werk je met digitale hoortoestellen. Die zijn klein, maar zitten vol met techniek en software. Goede computervaardigheden zijn dus erg belangrijk.

Naast technisch en precies, ben je ook behulpzaam en graag in contact met mensen. Bij jou staat de cliënt centraal. Een hoortoestel moet niet alleen het hoorprobleem oplossen, het moet ook prettig zitten en niet te veel opvallen. Daar houd jij als audicien allemaal rekening mee. Jij bent dé hoorspecialist.

Tijdens de opleiding Audicien kom je natuurlijk alles te weten over het gehoor. Je leert hoe het menselijk oor en gehoor werkt. Dat onderzoeken we met de vakken audiologie en geluidsleer. Maar er is nog veel meer: je leert welke apparaten er zijn om mensen te helpen beter te horen. Natuurlijk leer je hoe hoortoestellen in elkaar zitten en hoe je ze repareert of bijstelt.

Naast praktijklessen komen ook de volgende vakken aan bod: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap.

  • Je doet otoscopisch (kijken) en audiometrisch (meten met geluid) onderzoek.
  • Je adviseert over gehoorapparaten en stelt deze in voor cliënten.
  • Je onderhoudt en repareert hoortoestellen.
  • Je adviseert en verwijst naar een keel-neus-oorarts (KNO-arts) als dat nodig is.
  • In de winkel verkoop en adviseer je.

Met je diploma van de opleiding Audicien kom je te werken in een winkel voor hoortoestellen, in een audiologisch centrum of in een ziekenhuis. Misschien start jij als hoorspecialist wel je eigen praktijk, dat kan ook.

Leer je liever door? Genoeg mogelijkheden! Met een mbo-4 diploma stroom je door naar het hbo. Misschien wil jij je verder in de zorg?

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school