Ga naar content Ga naar footer

Handhaver toezicht en veiligheid hoofdconducteur

BOL Hoofdconducteur

Niveau 3

Valutaboulevard 20 Amersfoort

Valutaboulevard 20 Amersfoort

Met jou als hoofdconducteur rijdt iedereen fijn en veilig met de trein. Met zoveel verschillende reizigers maak je van alles mee. Heb jij zin in een flexibele en dynamische baan? Wil je veel van Nederland zien? Dan is de opleiding Hoofdconducteur echt iets voor jou!

Nederlanders houden van de trein. Zakenmensen tijdens de spits, gezinnen naar het strand, voetbalsupporters op zondag of feestende groepen richting een festival of concert. Door ons uitgebreide treinnetwerk kan iedereen gebruik maken van de trein. 

Op onze opleiding, die we samen met NS uitvoeren, leer je alles voor jouw toekomst als hoofdconducteur.

htv_opleiding_handhaver_toezicht_en_veiligheid_-boa-_mbo_amersfoort_25409-1100x700px

Opleidingsnummer: 23322 / 25805

Alle feiten op een rijtje

Mike Boumans

“Ik geniet van de praktijkstage bij de NS. Daar word ik ook echt behandeld als een volwaardig personeelslid, alleen dan met meer 1 op 1 begeleiding”

Lees het verhaal van Mike Boumans

school-voor-veiligheid-ns-portret-mike-bouwman-2021-low-res

Past deze opleiding bij jou?

De reizigers zijn voor jou als hoofdconducteur het belangrijkste. Voor hen houd je de trein veilig en zorg je dat je op tijd kan vertrekken van het perron. Zo maak jij een fijne reis mogelijk. Je controleert niet alleen kaartjes, maar je beantwoordt ook vragen, informeert over een alternatieve route bij een verstoring en natuurlijk reageer je snel bij calamiteiten. Jij zorgt dat alles soepeltjes verloopt. Je controleert de juiste veiligheidsprocedures en je checkt de technische omstandigheden in de trein.

Je werkt vaak zelfstandig, maar tegelijkertijd samen met je collega’s op de trein. Je begrijpt: het is belangrijk dat je met verschillende mensen overweg kunt. Sterker nog, daar geniet jij juist van. Je communiceert helder en duidelijk, je handelt snel en je blijft rustig in stressvolle situaties.

Dit is echt geen standaard 9-tot-5-baan. Je werkt op onregelmatige tijden en door het hele land. Dit betekent dat je ook in de avonduren, weekenden, vakanties en tijdens feestdagen ingezet kan worden. 

Bij MBO Amersfoort verzorgen we de opleiding Hoofdconducteur in nauwe samenwerking met de NS (Nederlandse Spoorwegen). Zo leer je alle taken die nodig zijn voor het werk van hoofdconducteur, zowel in de trein als op het perron. Hoe laat je de trein veilig en op tijd vertrekken? Hoe roep je gastvrij om? Hoe help je de reizigers verder op weg? Hoe zorg je dat je stevig in je schoenen staat als dat nodig is? Je leert hoe je de reiziger op de eerste plaats zet. 

Tijdens de opleiding loop je stage bij NS; zo doe je praktijkervaring op! Daarnaast behaal je direct je bevoegdheid tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Dat betekent dat je niet meewerkende reizigers een proces verbaal mag geven of hen kan uitleveren aan de politie.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Daarnaast krijg je specifieke vakken, zoals rechts- en wetskennis en EHBO. Je kunt ook extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. 

Tijdens de mbo-opleiding Hoofdconducteur werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt je rit voor.
  • Je doet een veiligheids- en technische check van de trein.
  • Je zorgt dat de trein op tijd vertrekt.
  • Je controleert kaartjes, beantwoordt vragen van reizigers en geeft routeadvies.
  • Je reageert alert op calamiteiten.
  • Je houdt toezicht en handelt strafbare feiten af, draagt indien nodig ove raan de politie.
  • Je helpt ouderen en hulpbehoevenden de trein te betreden. 

Zodra je de opleiding Hoofdconducteur succesvol hebt afgerond, ben je klaar om direct te solliciteren bij NS. De NS verwacht de komende jaren een grote behoefte aan hoofdconducteurs.

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school