Ga naar content Ga naar footer
2024016-ena-zorggroep006

11-04-2024

Nieuw onderwijsbedrijf Zorg en Welzijn in Voorthuizen

Niet vanuit de schoolbanken, maar vanuit de praktijk: bij de Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding draait alles om ‘levensecht leren’. Maximaal twintig studenten kunnen de voltijdstudies straks volgen bij ENA Nieuw Avondrust in Voorthuizen. Ze krijgen les van docenten van MBO Amersfoort. ,,Een unieke kans om de praktijk écht te ervaren.”

 Stel: een bewoner vertoont ineens verward gedrag en contact krijgen is lastig. ,,Als we daar ‘s ochtends tegenaan lopen in de praktijk, krijgen de studenten daar die middag nog les over hoe je de oorzaak van het gedrag kunt onderzoeken en hoe te handelen. Bij die lessen betrekken we naast docenten ook andere mensen uit de praktijk, zoals de bewoners zelf, vrijwilligers of mantelzorgers. Zo kunnen we altijd inspelen op actuele gebeurtenissen”, vertelt Joke van Alten, adviseur Leren & Ontwikkelen bij ENA. Ook thema’s als ‘lichamelijke beperking’ of ‘technologie’ kunnen voorbij komen: ,,Dan krijgen de studenten bijvoorbeeld de opdracht om op een afdeling te inventariseren welke technologische hulpmiddelen er worden gebruikt en welke nog niet. ‘s Middags is er weer ruimte om dit uitgebreid te bespreken.”

Dat alles gebeurt vanaf volgend schooljaar bij ouderenzorgorganisatie ENA Nieuw Avondrust in Voorthuizen, dat als erkend onderwijsbedrijf twee mbo-zorgopleidingen gaat aanbieden: Helpende Zorg & Welzijn (niveau 2) en Begeleider Maatschappelijke Zorg (niveau 3). ,,Het leslokaal komt hier letterlijk op locatie”, vervolgt Joke enthousiast. ,,Wij geloven dat leren het meeste effect heeft als je de theorie meteen koppelt aan de praktijk.” Daarom loopt elke student een dagdeel mee met een begeleider die zelf werkzaam is bij Nieuw Avondrust en die elk moment vragen kan beantwoorden. Zoals verzorgende IG Sascha Smit-Tieleman: ,,Eigenlijk leiden we hier onze toekomstige collega’s op.” Als verzorgende bij Nieuw Avondrust help je de bewoners niet alleen fysiek, maar zorg je volgens Sascha bovenal dat iemand een fijne tijd heeft. ,,Je biedt een luisterend oor, gaat fietsen of wandelen met de bewoners en zorgt voor een glimlach op hun gezicht. Geen dag is hetzelfde.”

Voltijd mbo-opleidingen
De samenwerking met Nieuw Avondrust en de Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding (BGO) is een initiatief van MBO Amersfoort en wordt ondersteund door De Meerwaarde in Barneveld. Het zijn twee voltijdopleidingen, ook wel BOL-opleidingen (Beroepsopleidende Leerweg) genoemd, waarbij de studenten ‘gewone’ schoolvakanties hebben, studiefinanciering kunnen krijgen en recht hebben op een studenten-OV. Annerie Schuurman-Nap, leercoach MBO Amersfoort: ,,Het zijn twee voltijdse opleidingen; naast het leren in de praktijk lopen de studenten ook stages, alles op dezelfde locatie. Uniek is dat de theorie zich verplaatst naar de praktijk tijdens het leren in de praktijk en tijdens de stage..”

,,Elke student krijgt daarnaast een eigen leerplan”, vertelt Annerie. ,,De leervragen ontstaan in de praktijk en vormen de basis voor de lessen.” Daardoor is er meer ruimte voor onderwijs op maat. De voordelen daarvan zag begeleider Sascha tijdens een werkbezoek naar een andere ouderenzorgorganisatie en onderwijsbedrijf, vertelt ze: ,,Tijdens één van de lessen vertelde een meisje waar ze tegenaan liep. Ze merkte dat ze het in de praktijk lastig vond om aan te geven op welke afdeling ze het liefst wilde werken en dat ze niet telkens van afdeling wilde wisselen. Die middag kreeg ze waardevolle tips van begeleiders én medestudenten over hoe ze beter voor zichzelf kon opkomen. Dat is het mooie aan deze vorm van onderwijs; er is veel ruimte voor maatwerk en persoonlijke ontwikkeling.”

Betekenisvol
,,Door het praktijkleren zijn de studenten optimaal voorbereid op het echte werk”, vult Joke aan. Daarnaast is het doel om de studenten te enthousiasmeren voor hun vak. Want, net als veel andere bedrijven en organisaties, komen ook zorginstellingen regelmatig personeel tekort. Dieuwke de Jong, teamleider MBO bij De Meerwaarde, beaamt dat: ,,Door de vergrijzing zullen die tekorten in de toekomst alleen maar oplopen. Daarom is het zo goed dat studenten het zorgvak op deze manier van dichtbij kunnen ervaren.” (Hier de zin over contract toevoegen:))Ook kunnen de studenten bij Nieuw Avondrust al vrij snel een flexcontract krijgen om zo bij te verdienen.   Hoe leuk het is om in de zorg te werken, daar weet verzorgende IG Sascha alles van. ,,Iets voor mensen kunnen betekenen en ze een fijne tijd in Nieuw Avondrust te geven, dat maakt dit werk zo mooi.”

Kennismakingsmiddag in Nieuw Avondrust
15 april 13.30 tot 15.00 uur

Zie jij jezelf al ‘levensecht leren’ bij Nieuw Avondrust?

Kom naar de kennismakingsmiddag van de Barneveldse Gezondheids Opleiding.  Dit kun je verwachten;

  • Informatie over de voltijdstudies en leren in de praktijk.
  • Rondleiding door Nieuw Avondrust
  • Kennismaken met de bewoners en medewerkers
  • Je kunt vragen stellen.

Meld je hier aan voor de kennismakingsdag!

Wil je meer informatie over de opleiding vind je hier of neem contact op met Manuela Koops-Van Halteren van MBO Amersfoort via kam@mboamersfoort.nl of bel naar 06 51 36 78 93.