Ga naar content Ga naar footer
mbo-madiba-14

08-07-2024

Madiba en MBO Amersfoort: Levensecht leren in onderwijsbedrijf

In het hart van Amersfoort start binnenkort een nieuw onderwijsinitiatief: Onderwijsbedrijf Madiba. Het projecthuis biedt een levendige omgeving waar leren en gemeenschap samenkomen, met faciliteiten zoals een restaurant, vergaderzalen en een breed scala aan activiteiten. Denk aan taallessen, huiswerkbegeleiding en diverse sportieve en creatieve workshops. Bij Onderwijsbedrijf Madiba draait alles om 'levensecht leren', waar studenten niet alleen theoretische kennis opdoen, maar deze direct toepassen in de praktijk. Vanaf september biedt Madiba samen met MBO Amersfoort twee mbo-opleidingen aan: Sociaal werker en Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. "Theorie en praktijk zijn volledig vervlochten met elkaar. Lekker overzichtelijk!”, aldus Evelien el Andichi, docent bij MBO Amersfoort.

Een dag bij Madiba

Een typische dag bij Madiba begint met een gezamenlijke kick-off, waar studenten hun leerdoelen en vragen voor die dag bespreken. Vervolgens duiken ze in praktijkopdrachten, begeleid door ervaren werkcoaches. Of het nu gaat om communicatie, rapportage schrijven of het bieden van gerichte begeleiding, studenten ervaren direct hoe hun theoretische kennis toegepast wordt in real-life situaties. Rami, student, vertelt:

Het onderwijsbedrijf zorgt ervoor dat ik de hele week in contact ben met de cliënten en voor een langere periode (2 of 3 jaar) onderdeel uitmaak van hun zorgplan. Dit geeft veel meer diepgang. En na afloop heb ik meer ervaring voor op mijn cv.

Tijdens de praktijkuren werk je mee in het team van Madiba. Zo kun je een buddy zijn van iemand met een zorgvraag, ondersteun je bij het geven van huiswerkbegeleiding of organiseer je zelf een activiteit. Jana van Lamoen, bestuurder van Projecthuis Madiba: “De studenten zijn een onmisbaar onderdeel van onze veilige community. Ze zijn de ogen en oren van onze zorgcoördinator.”

Unieke leeraanpak

Opgeleid worden in een onderwijsbedrijf biedt een kleine klas, waarin maatwerk mogelijk is. "Je krijgt een persoonlijk leerplan en geeft zelf sturing aan je leervragen," aldus Evelien. Sara, student, voegt toe: "Ik vond het lastig om theorie op school te volgen. Het onderwijsbedrijf geeft me de mogelijkheid om vanuit de praktijk te denken en meer betrokken te zijn bij het team. Dit geeft meer inhoud. Leren bij Madiba geeft mij de kans om mijn toekomstige werkomgeving nog beter te leren kennen." Wat Madiba onderscheidt, is de integratie van theorie en praktijk gedurende de gehele opleiding. Studenten krijgen ook de voordelen van een studenten-OV en studiefinanciering. Ze worden gestimuleerd om hun eigen leerplan te ontwikkelen en hun leervragen te formuleren, wat bijdraagt aan een persoonlijk en zelfgestuurd leertraject. "Studenten worden volledig opgeleid binnen Projecthuis Madiba. Naast theorieles en praktijk vervullen ze hier ook hun stage. Het is dus een praktijkgerichte voltijdopleiding (BOL), waarbij zelfstandigheid van de student wordt gevraagd."

Gegarandeerde stageplek

Met een gegarandeerde stageplek en een sterk netwerk in het werkveld, worden studenten uitgenodigd om hun talenten te ontwikkelen en hun horizon te verbreden. Jana vertelt: “Madiba biedt een diversiteit aan doelgroepen en activiteiten, ieder leerjaar zijn er nieuwe leeruitdagingen en er wordt gekeken naar jouw talenten en ontwikkelpunten. Je wordt allround opgeleid, wat een pré is in het werkveld. Wil je na het behalen van je diploma aan het werk? Dan denkt Madiba, met haar grote netwerk, met je mee.”

Meer informatie?

Ben je klaar voor 'levensecht leren' bij onderwijsbedrijf Madiba?