Ga naar content Ga naar footer
dhta_toa_onderzoeks_prijs_oogheelkundig_assistent

03-10-2023

Diana, Student Technisch Oogheelkundig Assistent, Wint TOA-Onderzoeksprijs

In juni heeft Diana haar mbo-diploma Technisch Oogheelkundig Assistent in ontvangst mogen nemen bij onze locatie DHTA. Het onderzoek heeft zij uitgevoerd op haar leerwerkplek en inmiddels werkplek op de poli Oogheelkunde van het Amsterdam UMC.  

De nieuwe hoofdingang voor het AMC vanuit oogheelkundig perspectief  

In 2017 was locatie AMC na bijna 40 jaar toe aan een nieuwe hoofdingang. Het ziekenhuis deed een open oproep aan architecten en stedenbouwkundigen om een idee in te dienen. In 2021 was de nieuwe hoofdingang klaar voor gebruik, maar sinds de opening hadden enkele patiënten met een visuele beperking geklaagd. Zij vonden het een enorme uitdaging om de nieuwe hoofdingang te vinden vanaf de parkeerplaats of station Holendrecht en in de ontvangsthal vonden ze het ook moeilijk om de route naar de poli te vinden. Diana: ''Daarom vroeg ik mij vanuit oogheelkundig perspectief af: ''Hoe toegankelijk is de nieuwe hoofdingang naar de poli voor mensen met een visuele beperking?'' 

De nieuwe hoofdingang van locatie AMC is absoluut een visitekaartje. Met een aantal verbeterpunten kan dit ook een visitekaartje voor mensen met een visuele beperking worden.

Zelf op pad met een taststok 

Diana ging eerst zelf op onderzoek uit door de routes zelf te bewandelen met een taststok en een speciaal afgeplakte bril, waardoor zij een gezichtsscherpte had van 20%. ''Dit was een hele uitdaging. Het was moeilijk om de weg te vinden en ik werd niet direct geholpen door het personeel. Daarna heb ik 15 patiënten benaderd met een gezichtsscherpte van minder dan 30%, die recentelijk nog de poli hadden bezocht, met een vragenlijst waarin de thema's zelfredzaamheid, routing, gids- en geleidelijnen, helderheid en kleurgebruik werden betrokken. Hieruit bleek dat de gehele toegankelijkheid van alle routes in en rondom de nieuwe hoofdingang van locatie AMC niet optimaals is voor mensen met een visuele beperking. Zij gaven de totale beleving gemiddeld een 4,8''.  

Laagdrempelige verbeterpunten

Maar hoe kan de toegankelijkheid van de hoofdingang voor mensen met een visuele beperking worden vergroot? Diana: ''De nieuwe hoofdingang van locatie AMC is absoluut een visitekaartje. Met een aantal verbeterpunten kan dit ook een visitekaartje voor mensen met een visuele beperking worden. Denk bijvoorbeeld aan: een geleidelijn van station Holendrecht naar de hoofdingang, het aanpassen van de richtingsaanwijzers in het ziekenhuis én het vergroten van de letters bij de aanmeldzuilen. Maar er zijn ook laagdrempeligere verbeterpunten, zoals markeringen of stickers en het trainen van personeel bij de receptie hoe zij om kunnen gaan met mensen met een visuele beperking''. 

De uitkomsten van dit onderzoek is een aanmoediging voor alle ziekenhuizen om hun toegankelijkheid te onderzoeken voor mensen met een visuele beperking.

Nieuw Keuzedeel Mbo Praktijkonderzoek

Diana voerde het onderzoek uit voor het keuzedeel ''Mbo Praktijkonderzoek'' wat binnen de opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent voor het eerst werd aangeboden. Keuzedelen zijn een verrijking die bovenop de kwalificatie komt en zijn verplicht om een mbo-diploma te halen. Harriëtte Sietsma, docent: ''Het was ontzettend leuk om de resultaten van de praktijkonderzoeken terug te zien. Een jury, bestaande uit een aantal docenten, heeft er uiteindelijk vijf genomineerd voor de prijs voor beste praktijkonderzoek. Wij vinden dit advies zeer relevant. Het kan zo als voorbeeld naar een opleiding voor architecten. Tevens is dit een aanmoediging om in alle ziekenhuizen en daar buiten te kijken naar de toegankelijkheid!''