Kleine actie, groots effect
Met een leeg plastic flesje loop je in de stad. Je ziet geen prullenbak. Wel de Eem. Met lege handen loop je verder en denkt niet meer aan het flesje.
Zoiets kleins als een leeg flesje in het water gooien, kan een groot effect op de wereld hebben. Dat en meer leer je tijdens de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (HTV). In het project Keischoon 033 ga je zelf de straat op. Je geeft in het centrum van Amersfoort voorlichting over het zwerfafval.
Demi Nopshagen (17) en Hermjan Cousijnsen (18) zijn eerstejaarsstudenten HTV en projectleiders van Keischoon 033. Vanochtend hebben ze folders over zwerfafval aan ondernemers uitgedeeld. Onderweg zagen ze iemand fietsen in de binnenstad waar dat niet mocht. Ze spraken die persoon hierop aan. Hij moest uiteindelijk te voet verder. Kortom: Demi en Hermjan hebben vanochtend de stad iets bewuster en veiliger gemaakt. En dat terwijl ze nog student zijn.
Meer leren
Demi: “Door deze aanpak leer je echt veel meer. Een boek met lesstof is zo zwart-wit. Hier begin je met een project waar je weinig over weet, zoals straatafval. We keken een filmpje over een plastic flesje dat in de rivier werd gegooid. Via de Noordzee dreef het naar de oceaan. Daar drijven twee ‘plastic soepen’, ontstaan uit ons afval. De dieren die er wonen, denken dat het voedsel is. Je zag een vogel met een maag vol plastic. Dat is wel schrikken, dat een plastic flesje wereldwijd zoveel effect heeft. Je wordt een stuk bewuster. Na de film dachten we mee over wat wij eraan kunnen doen.” Hermjan vult aan: “Het is veel leuker om praktijkgericht te leren. Door gewoon de straat op te gaan, in plaats van veel theorie te lezen. Dit project is gestart omdat de overlast door zwerfafval steeds groter werd. De gemeente wilde daar iets aan doen. Samen met onze school is toen Keischoon 033 bedacht. Wij leren er veel van. En we helpen de omgeving. Mooi om te zien.”
Juiste keuze
De studenten zijn erg enthousiast over hun opleiding. Door de projecten weten ze zeker dat ze hierin verder willen. Demi: “Na deze opleiding wil ik naar de politie. Dat wilde ik altijd al. Veel mensen in mijn omgeving werken bij de politie. Daardoor hoor je al hun verhalen. Maar deze opleiding heeft me nog enthousiaster gemaakt!”
Ook Hermjan heeft de juiste keuze gemaakt: “Ik wil na deze opleiding verder in handhaving. Dat komt mede door de projecten en stages. Die geven zo’n goed beeld van het vak dat je nog meer wilt leren. De opleiding sluit echt heel goed aan op de praktijk.”
Bezoek ook de website van de School voor Veiligheid.
Project Keischoon 033
is een mooi voorbeeld van hoe de opleiding is opgebouwd. Veel praktijk en juist minder taaie theorie op school. Je krijgt les van een docent. Maar er wordt ook van je verwacht dat je zelfstandig bent. Dat je zelf je leerdoelen bepaalt. De opleiding Handhaving toezicht en veiligheid heeft verschillende projecten met de gemeente Amersfoort opgezet. Hierdoor ervaar je nog beter hoe een dag als Handhaver eruit ziet.