Ga naar content Ga naar footer

Stage en leerwerkplekken

Wil jij als bedrijf MBO-studenten een stageplek bieden (BOL)? Of wil je liever dat ze meewerken in jouw bedrijf (BBL)? Zo geef je jongeren de mogelijkheid om hun vak in de praktijk te ervaren. Bovendien haal je extra handen van beginnende vakmensen in huis en ken je alvast de volgende generatie werknemers. Een deel van de studenten gaat na hun opleiding direct aan de slag bij hun leerbedrijf. 

Stage en leerwerkplekken (BPV)

Een stage of leerwerkplek, ook wel BPV genoemd, staat voor beroepspraktijkvorming. Het is de manier voor een student om kennis en ervaring op te doen in de praktijk. In het MBO zijn studenten verplicht stage te lopen in het bedrijfsleven.  

  • Gebruiken studenten een klein deel van de opleiding voor het lopen van stage? Dan volgen ze de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). 
  • Maakt hun stage meer dan 80% deel uit van de opleiding? Dan volgen ze de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Zo combineren ze de opleiding met een baan bij een bedrijf. 

Het is de bedoeling dat studenten zelf een leerbedrijf gaan zoeken. Dit kunnen zij doen via stagemarkt.nl, leerbanenmarkt.nl of s-bb.nl 

Bij aanvang van elke stageperiode worden de stagegegevens vastgelegd in een overeenkomst, genaamd een POK (Praktijkovereenkomst). Deze wordt ondertekend door school, de student en het leerbedrijf.