Ga naar content Ga naar footer

Pedagogisch medewerker kinderopvang

BOL, BOL in praktijk, BBL

Niveau 3

Leusderweg 30 Amersfoort

Leusderweg 30 Amersfoort

Een baby die op je schoot in slaap valt, op pad met een groep tieners of een eigenwijze peuter die pindakaas, chocoladepasta én hagelslag op zijn brood wil. Werken als pedagogisch medewerker kinderopvang is afwisselend en nooit saai.

Kan jij je goed verplaatsen in de belevingswerelden van kinderen tussen de 0 en 13 jaar? Weet je de balans te vinden tussen regels en plezier? Voelen kinderen zich veilig bij jou? Dan is dit de opleiding voor jou.

Met de opleiding tot Pedagogisch medewerker kinderopvang op zak laten ouders hun kinderen met een gerust hart bij jou achter!

pedagogisch_medewerker_kinderopvang_mbo_amersfoort_25696-1100x700

Opleidingsnummer: 25696

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Jij bent de ‘juf’ of ‘meester’ bij de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang. Je creëert een veilige en vertrouwde omgeving voor de kinderen. ls ze bij jou zijn, ben jij verantwoordelijk voor hun veiligheid en ontwikkeling. Zo speel je een belangrijke rol in hun leven. Spelenderwijs stimuleer je kinderen van 0 tot 13 jaar in hun cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling.

Baby’s kunnen lief naar je lachen, maar ook oorverdovend huilen. Peuters kunnen lief met elkaar spelen, maar soms wil je ze achter het behang plakken. Tieners kunnen nog verdwijnen in fantasiespel, maar gaan ook de discussie met je aan. Gelukkig ben jij flexibel en sta je stevig in je schoenen. Als het nodig is, luisteren de kinderen naar je, en op andere momenten hebben jullie veel plezier. Je werkt goed samen met je collega’s en stemt de ontwikkeling van de kinderen af met hun ouders en opvoeders.

Bij onze opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang op mbo-niveau 3 leer je alles wat nodig is om te genieten van dit mooie beroep, en er vooral veel plezier aan te beleven. Zo leer je over de verschillende leeftijdsgroepen en hoe je ze het beste kan begeleiden. Je leert manieren om hun ontwikkeling te stimuleren. Daarnaast zijn ook de gesprekken met ouders en opvoeders heel belangrijk, dat vereist weer andere vaardigheden. Omdat je leuke activiteiten gaat plannen, krijg je op je opleiding ook sport, spel en drama.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Maar je volgt ook vakken zoals pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Je kunt nog andere vakken kiezen om je verder te specialiseren.

Tijdens de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je verzorgt de kinderen in jouw groep.
 • Je voert het dagprogramma uit.
 • Je observeert de kinderen en zorgt voor een veilige omgeving.
 • Je bereidt activiteiten voor en richt ruimtes daarop in.
 • Je voert huishoudelijke werkzaamheden uit.
 • Je hebt contact met ouders.
 • Je hebt overleg en stemt af.

Deze opleiding bereidt jou goed voor op een toekomst waarin je kinderen verzorgt en begeleidt. Je kan aan de slag als pedagogisch medewerker, bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, voor- en tussenschoolse of buitenschoolse opvang. Deze bevinden zich door het hele land: van noord tot zuid en van stad tot platteland. Overal zijn kinderen en hun opvoeders.

Wil je verder studeren? Dat kan! Met deze opleiding kun je natuurlijk doorstromen naar de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker op mbo-niveau 4. Maar je kan bijvoorbeeld ook denken aan:

 • Onderwijsassistent
 • Agogisch medewerker GGZ
 • Thuisbegeleider
 • Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school