Ga naar content Ga naar footer

Luchtvaartdienstverlener

BOL

Niveau 4

Brabantsestraat 19 Amersfoort

Brabantsestraat 19 Amersfoort

Hoog in de wolken of liever met beiden benen aan de grond? Als steward of stewardess zorg jij voor een aangename en veilige vlucht. De opleiding tot Luchtvaartdienstverlener (steward(ess)) is er voor die studenten die goed met verschillende mensen om kunnen gaan. Die beleefd en zakelijk zijn en altijd alles in de gaten hebben.

Kun jij niet wachten om eens een kijkje in onze echte vliegtuigcabine te nemen? Bij MBO Amersfoort kan het! Balies, een bagageband en omroepinstallaties staan klaar om jouw opleiding tot luchtvaartdienstverlener compleet te maken.

Met dit diploma op zak ga je aan de slag als steward of stewardess.

opleiding_stewardess_luchtvaartdienstverlener_mbo_amersfoort_25636-1100x700

Opleidingsnummer: 25636

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als luchtvaartdienstverlener heb jij een echte wereldbaan. Je ontmoet mensen uit alle windstreken en je krijgt de kans veel van het buitenland te zien. Daarbij werk je altijd samen met de bemanning.

Een steward of stewardess werkt op de luchthaven of aan boord van een vliegtuig. Op de luchthaven zorg je dat het inchecken veilig en soepel verloopt. In het vliegtuig begeleidt en verzorg je de passagiers tijdens de gehele reis. Veiligheid is daarbij prioriteit. De passagiers vertrouwen op jou en daarom let jij goed op dat de procedures worden gevolgd. Vertrouw je iets niet? Dan grijp je in. Wil een passagier niet meewerken? Dan zorg jij vriendelijk maar beslist dat het goedkomt.

Je bent collegiaal, werkt precies en houdt je aan de regels. Een goede conditie komt van pas, boven in de lucht ga je veel kilometers lopen. Ook draai je vaak onregelmatige diensten. 

Met deze opleiding krijg je de ruimte om tijdens jouw studieloopbaan meer zelf de regie te pakken. Jouw toekomst en de route daar naartoe? Samen met je leercoach zet je dit uit. Deze opleiding kun je namelijk volgen op een manier die het beste bij jou past en op jouw eigen tempo. Hoe dan? Nou,  al het lesmateriaal van MBO Flex is te vinden in onze online MBO Amersfoort Academy. En doordat het lesmateriaal altijd beschikbaar is, kun je jouw opleiding aanpassen aan je eigen tempo en makkelijk versnellen of vertragen.  

Een steward of stewardess zorgt voor het welzijn en de veiligheid van passagiers tijdens de vlucht. Op de opleiding Luchtvaartdienstverlener leer je dan ook alles over veiligheid in de lucht. Je leert de regels die op luchthavens en aan boord van een vliegtuig gelden en hoe je passagiers incheckt en te woord staat. Communicatie met internationale passagiers is al net zo belangrijk, daarom werken we aan je talenkennis.

Bij MBO Amersfoort krijg je praktijkles in een echte vliegtuigcabine. Balies, een bagageband, computerschermen, omroepinstallaties en meer zijn aanwezig zodat we goed kunnen oefenen met verschillende praktijksituaties.

Voor je eerste stagedag moet je een zwemdiploma (A) hebben behaald.

Tijdens je stage komt het voor dat je onregelmatige diensten draait en dat je tijdens de vakantieperiode stage moet lopen. Tijdens je afsluitende stage werk je meestal op de luchthaven Schiphol of in de lucht. Daarvoor heb je een Verklaring van geen bezwaar (VGB) nodig.

De voorwaarden om een VGB te krijgen zijn:

 • onbesproken gedrag;
 • je bent niet in aanraking geweest met justitie;
 • 8 jaar aaneengesloten verblijf in Nederland; en
 • je hebt een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning in combinatie met buitenlands paspoort.

Sommige luchtvaartmaatschappijen stellen extra eisen aan de voorschriften van het uniform: tatoeages, piercings of tandversieringen mogen niet zichtbaar zijn en je mag geen hoofddeksel dragen.

 • Nederlands, Engels, Spaans en Frans zijn verplichte taalvakken. 
 • Engels moet aan het einde van je opleiding op niveau 2 zijn.
 • Rekenen en burgerschap zijn ook verplichte vakken.
 • De beroepsspecifieke vakken zijn bijvoorbeeld Cabine, Toeristische kennis, Frontoffice en Beroepshouding.

Deze opleiding kun je volgen op een manier die het beste bij jou past. Zo kun je versnellen, vertragen, maar ook verdiepen of verbreden door het volgen van modules van andere opleidingen. Je volgt jouw opleiding naar keuze dus eigenlijk op jouw eigen tempo.  Met hulp van jouw eigen leercoach zet jij jouw route uit. Met MBO Flex bouw je zelf de toekomst van je dromen. 

Tijdens de opleiding Luchtvaartdienstverlener werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je verleent service aan internationale passagiers.
 • Je begeleidt passagiers in het vliegtuig.
 • Je zorgt voor veiligheid.
 • Je verzorgt het inchecken van passagiers en de bagageafhandeling.

Met een diploma van de opleiding Luchtvaartdienstverlener op zak ligt de wereld aan je voeten. Je kunt gaan werken als steward of stewardess bij luchtvaartmaatschappijen, op luchthavens als grondsteward(ess), of bij een van de ondersteunende bedrijven voor de luchtvaartsector. Werken op een cruiseschip of internationale trein behoort ook tot de mogelijkheden.

Zin om verder te leren? Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden interne opleidingen aan. Ook kun je doorstromen naar hbo-opleidingen in de toerismesector.

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school