Ga naar content Ga naar footer
mbo_amersfoort_verpleegkundige_bbl

09-06-2023

Nieuw: verkorte BBL Mbo-Verpleegkundige

Vanaf september 2023 is het bij MBO Amersfoort mogelijk om de deeltijdopleiding (BBL) Mbo-Verpleegkundige in 3 jaar af te ronden. In samenwerking met het werkveld is er een nieuw lesprogramma ontwikkeld, waarbij nieuwe studenten de eerste 2 weken fulltime naar school gaan. Ze leren de basisvaardigheden en staan hierdoor steviger in hun schoenen. 'Het onderwijs sluit nog beter aan bij de praktijk en de leervraag van de student. Deze manier van onderwijs maakt MBO Amersfoort uniek en ik ben er trots op dat ik aan dit eigentijdse onderwijs kan bijdragen', zegt docent Dianne Brouwer.  

“Met deze ontwikkeling leveren we een bijdrage aan de arbeidstekorten in de zorg. Samen met het werkveld zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe vorm van onderwijs, waarbij we efficiënter kunnen scholen. Door de korte stevige theoriebasis gaan studenten zelfverzekerder aan de slag. Ze kunnen hierdoor sneller van betekenis zijn in de praktijk. Daarnaast zijn de studenten eerder inzetbaar op de arbeidsmarkt”, vertelt Philip van Loenen, teamleider bij MBO Amersfoort.

Dianne Brouwer docent gezondheidszorg en eigentijds onderwijs:

Het onderwijs sluit nog beter aan bij de praktijk en de leervraag van de student. 

Voordeel voor studenten

Voor studenten betekent het dat ze één jaar eerder klaar zijn met de opleiding verpleegkunde, inclusief een BIG-registratie. Bij de start in september volg je de eerste 2 weken fulltime onderwijs op school. Je leert dan de basisvaardigheden voor ‘zorgverlener’. Denk aan basiszorg zoals ondersteunen bij wassen en aankleden, het begeleiden van mensen in en uit bed en het ondersteunen bij voeding. Daarna start je bij de leerwerkplek. Je hebt hiervoor een praktijkovereenkomst nodig voor 24 uur. Door de vernieuwde opleiding sta je steviger in je schoenen en kun je de opleiding in 3 jaar afronden.

 

Praktijkopleider VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg)

Door de eerste twee weken te starten met het praktijkonderwijs kan een student naast het leren meteen in de praktijk aan de slag.

Voordeel voor de werkgever

Voor de werkgever betekent het dat de studenten eerder aan de slag kunnen als verpleegkundige. Met als financieel voordeel, één jaar minder studiekosten. 'Met de vernieuwde theoretische start van de opleiding gaan studenten met een voorsprong in de praktijk aan de slag. Als werkgroep, eigentijds onderwijs, hebben wij positieve feedback ontvangen van diverse praktijkopleiders', vertelt Dianne. 

Meer weten over de BBL Mbo-Verpleegkundige?

Neem contact op met docent Dianne Brouwer DEBW@mboamersfoort.nl Of bekijk de opleiding Mbo-Verpleegkundige.