Stappenplan!

Geweldig. Jij staat op het punt om een nieuwe studie te kiezen! Onze beste tip: Ga op ontdekking en ervaar waar je blij van wordt. Want hoe maak je nou de beste keuze? Ga gewoon van start en doe het stap voor stap.

Na de eerste stappen kun je waarschijnlijk al aangeven wat niet bij je past. Kijk of je opties kunt wegstrepen totdat je nog zo’n drie opties over hebt. Onderstaande stappen helpen je op weg, maar je hoeft natuurlijk niet elke stap te doen. Dat is aan jou! Je kan het stappenplan ook hier downloaden.

Stap 1 – (online) Beroepsbeeld

Heb je nog helemaal geen idee wat je wilt gaan doen en welke richting bij je past? Weet je niet waar je moet beginnen om verder te komen in je keuze?

Dan is het handig om eerst een globaal beeld te krijgen van wat er is. Zorg dat je een overzicht krijgt van beroepen en wat die inhouden. Op wat voor locaties of plekken kom je te werken? Met welke mensen werk je veel samen? Hoe ziet een dag eruit? Wat zijn reguliere werktijden in de branche? Wel/ geen uniform?

Stap 2 – Studiekeuzebeurs

Neem eens een kijkje bij de Studiekeuzebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier krijg je een indruk van de scholen bij jou in de buurt en de richtingen die zij aanbieden.

Meld je aan voor de studiekeuzebeurs

Stap 3 - Studiekeuzegids

Blader eens door onze studiekeuzegids. Studenten vertellen hierin waarom zij blij worden van de opleiding die ze volgen of in welke werkomgevingen zij zich later zien. Zo krijg je een beeld van de opties die je hebt bij MBO Amersfoort.

Nog geen gids? Vraag de gids hier aan

Stap 4 – Betrek je omgeving

Mensen die jou goed kennen kunnen je helpen bij studiekeuze. Stel vragen aan een goede vriend, ouder of familielid. Zij kennen jou goed en kunnen helpen bij je zoektocht: hoe zit je in elkaar en welke werkomgeving past daarbij? Je decaan of mentor kan ook goed met je meedenken.

Stel drie vragen aan drie personen:

  1. Welke 3 positieve persoonlijke eigenschappen heb ik?
  2. Wat zijn 3 sterk ontwikkelde vaardigheden van mij?
  3. Heb je tips voor mij waarvan jij vindt dat die relevant voor mij zijn voor mijn studiekeuze? (denk aan het soort werk dat je bij mij vindt passen, organisaties waar jij mij ziet werken)

Stap 5 – Doe een studiekeuzetest

Er zijn veel tests te vinden, maar welke helpt jou nu echt verder? Ons advies is om sowieso één of maximaal twee tests te doen. Om jezelf niet gek te maken. Wij hebben alvast een voorselectie voor je gemaakt.

Kies één van deze opties voor een test of doe offline een test met een studiekeuzecoach tijdens ons Open Huis.

Doe een studiekeuzetest

 

 

Stap 6 – Waar wil je studeren?

Misschien weet je nog niet exact welke opleidingen je wilt volgen, maar al wel of je in de buurt wilt studeren of dat je graag op kamers wilt in een grote/nieuwe stad. Lijkt een buitenlandstage jou wel wat? Ben je bereid om wat verder te reizen voor een leuke school/stad of wil je graag dichtbij huis blijven?

Studeren in Amersfoort, hoe leuk is dat!

Stap 7 – Volg een voorlichting

Meld je aan voor een voorlichting die bij jou op school wordt gegeven voor richtingen die je overweegt. Bedenk van te voren wat je nog zou willen weten. Stel vragen!

 

 

Stap 8 – Bekijk online informatie

Bekijk online informatie over branches, richtingen en opleidingen die jij overweegt op de websites van scholen in de stad/op de plek van jou keuze. Je vindt ook veel informatie op kiesmbo.

Ga naar Kiesmbo.nl

Stap 9 - Bezoek een Open Huis

Bezoek open dagen van scholen. Proef de sfeer! Hoe word je ontvangen? Welke docenten werken er? Wat ervaren studenten van die school en welke tips hebben ze voor jou?

Stel persoonlijke/ gerichte vragen. Vooral aan studenten! Zij kunnen je het beste vertellen wat je kunt verwachten. Bezoek minimaal twee verschillende scholen ter vergelijking.

Meld je aan voor onze events en Open Huizen

 

 

 

Stap 10 – Plan een loopbaangesprek of meeloopdag

Je kunt denken dat iets leuk is; ervaren is beter! Een meeloopdag geeft je een goede indruk van de sfeer en omgeving van een school, de studenten en natuurlijk ook van de opleiding die je overweegt. Je kunt je overwegingen ook bespreken in een loopbaangesprek.

Wat kan je doen?

  • Meld je aan voor een meeloopdag
  • Vraag een studiecoach gesprek aan

Vraag een studiecoachgesprek aan

Stap 11 – Maak een keuze

Vind je nog veel dingen leuk? Of is er nog weinig waar je warm van loopt? Schrijf op wat je in elk geval niet wilt gaan doen. Schrijf van een top 3 plussen en minnen op. Luister naar je gevoel en relativeer! Je maakt een serieuze keuze, maar wel op basis van wat je nu weet. Verder vooruitkijken kan niemand en vaak kan je later ook nog andere kanten op.

Tevreden? – Bevestig je keuze of heroverweeg
Heb je een keuze gemaakt? Check met deze checklist of het de juiste keuze is:

  • Heb je een goed beeld van de beroepen die er zijn? à Nee? Ga terug naar de eerste stap.