Ga naar content Ga naar footer

Ik wil technisch bezig zijn

Hallo techneut! Van brommer tot iPhone en van lampje tot auto: jij wilt weten hoe het in elkaar zit en hoe je het kan repareren. Je sleutelt graag. Misschien wel aan je brommer. Net zo lang sleutelen tot ‘ie perfect loopt en goed klinkt. Of misschien is het kleine spul meer iets voor jou: jij bent dé schermreparateur van je vriendengroep en je laptop is van binnen al drie keer vernieuwd. Omdat je steeds weer bedenkt hoe het beter kan.  

Bouwvakkers en hijskranen 
Stond jij toen je klein was al tijdenlang te kijken bij een bouwplaats? Kijkend naar alle graafmachines en vrachtauto’s, de bouwvakkers en de hijskraan? Misschien heeft dat je wel geïnspireerd om ook de bouw in te gaan. Je vindt niets zo interessant als het proces van kale bouwput naar prachtig huis. En ook wat er na de bouw komt, vind jij interessant: het schilderwerk, het timmerwerk en de elektrische installatie bijvoorbeeld. 

De mooimaker 
Jij ziet meteen hoe iets in elkaar zit en hoe het gemaakt kan worden als het kapot is. Je hebt twee rechterhanden, zoals ze dat dan noemen. Bovendien ben je creatief en vind je het leuk om iets nieuws te verzinnen, te ontwerpen en vervolgens te bouwen. Huizen bijvoorbeeld, maar ook andere praktische zaken die iemands leven mooier maken, zoals protheses. Je bent graag onder de mensen en vind het leuk om samen met anderen aan projecten te werken, waarbij iedereen doet wat ‘ie het beste kan.  

  

Technisch bezig zijn kan op veel verschillende manieren. Hieronder vind je de vakgebieden die hierbij passen. 

Vakgebieden

Ben jij handig? En vind je het leuk om iets te repareren of iets nieuws te creëren? Dan is het vakgebied Bouw en schilderen iets voor jou. Hiermee word je bijvoorbeeld schilder, metselaar of timmerman. Of je werkt op een andere manier mee aan de bouw van huizen, kantoren en andere panden. 

Iets voor jou? 
Het vakgebied Bouw en schilderen is iets voor jou als je graag met je handen werkt. Je vindt het leuk om nieuwe dingen te bedenken, te maken of te repareren. Je werkt heel precies en zorgt ervoor dat het resultaat er altijd perfect uitziet. Je ziet bij problemen meteen hoe ze opgelost kunnen worden en als de ene manier niet werkt, verzin je gewoon een andere. In de bouw werk je vaak samen in teams. Voor jou geen enkel probleem: je kunt goed overleggen en taken verdelen. En je vindt het gezellig om samen met anderen aan een project te werken. Tegelijkertijd ben je ook heel zelfstandig: je ziet snel wat er moet gebeuren en je fikst het. Oh ja, en omdat je vaak bovenop een steiger of ladder staat te werken, heb je natuurlijk ook geen hoogtevrees.  

Jouw toekomst in de bouw  
Zoals je misschien al weet, worden er in de bouw veel mensen gezocht. Als afgestudeerde kun jij straks overal terecht. Jouw kwaliteiten zijn geliefd, welke richting je ook kiest. En doordat er zoveel richtingen zijn in jouw vakgebied, is er altijd wel één die bij je past. Denk maar aan beroepen als metselaar, timmerman, tegelzetter, interieurbouwer of restaurateur. Of schilder, waarbij je je ook weer verder kan specialiseren, bijvoorbeeld richting decoratie en restauratie. Kortom: de banen liggen voor het oprapen. Vaak kun je blijven werken bij het leerbedrijf waar je een BBL-opleiding volgt. En wil je meer? Dan kun je doorgroeien naar bijvoorbeeld bouwplaatsmanager of projectmanager. Of je start je eigen bedrijf. 

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!
 

Bekijk hier de opleidingen

Ben jij graag technisch in de weer? En vind je het leuk om nieuwe dingen te maken of dingen te repareren? Dan is het vakgebied elektro-, installatie- en metaaltechniek iets voor jou. In dit vakgebied vind je opleidingen waarmee je met je handen én je hoofd werkt. Je wordt bijvoorbeeld opgeleid tot elektricien, loodgieter, installateur, machinebouwer of plaatwerker.  

Iets voor jou? 
Hoewel elektro-, installatie- en metaaltechniek een breed vakgebied is, kun je voor alle richtingen een aantal eigenschappen goed gebruiken: je bent sowieso behoorlijk technisch en kan goed logisch nadenken, maar je bent ook goed met mensen. In veel beroepen kom je bij mensen thuis om storingen op te lossen. Je vindt het leuk om die problemen op te lossen en kan goed overleggen met anderen om een goed resultaat te bereiken. Omdat je vaak met grote machines of elektra werkt, weet je dat je veiligheid het allerbelangrijkst is. Je vindt het leuk om ervoor te zorgen dat systemen goed werken. En om ervoor verantwoordelijk te zijn dat zonnepanelen, machines, dakgoten en airco’s doen wat ze moeten doen.  

Jouw toekomst in de elektro-, installatie- en metaaltechniek 
Bedrijven in de elektro-, installatie- en metaaltechniek staan te springen om nieuwe mensen. Veel opleidingen in dit vakgebied zijn BBL-opleidingen. Dat betekent dat je het vak niet alleen op school leert, maar vooral als werknemer bij een bedrijf. Veel afgestudeerden vinden dan ook een baan bij hun leerbedrijf. Maar ook als je dat niet wilt, vind je in dit vakgebied vaak vlug een leuke baan. Meestal kun je je dan verder specialiseren in je vakgebied. Of je leert verder om uiteindelijk leidinggevende te worden. Misschien wil je liever een eigen bedrijf en als zzp’er aan de slag: dat kan ook heel goed in dit vakgebied.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!
 

Bekijk hier de opleidingen

Maak jij mensen graag blij? Ben je graag technisch bezig? En lijkt het je interessant om technisch aan de slag te gaan in de gezondheidszorg? Dan zijn is het vakgebied gezondheidstechniek iets voor jou. Hiermee word je bijvoorbeeld opticien, audicien, schoenhersteller of je helpt mensen weer lopen door protheses te maken. 

Iets voor jou? 
Het zijn allemaal beroepen waarmee je echt iets kan betekenen voor mensen. Door jouw werk kunnen ze bijvoorbeeld weer goed zien, horen of lopen. Je vindt het leuk om met mensen te werken, want in veel beroepen help je je klanten ook met de uitleg van hun bril, hoorapparaat of nieuwe schoenen. In de gezondheidstechniek zet je je creativiteit om in praktische oplossingen. Hoe ingewikkeld het probleem ook is, jij vindt het leuk om er een oplossing voor te verzinnen. Je werkt netjes en zorgvuldig en wilt graag weten hoe iets technisch in elkaar zit.  

Jouw toekomst in de gezondheidstechniek 
Een opleiding in de gezondheidstechniek is vaak heel specialistisch. Dat betekent dat je na je opleiding heel veel weet over één specifiek vak. Jij kan straks dus iets wat maar weinig mensen kunnen! Er komen steeds meer banen in de gezondheidstechniek bij, dus na je opleiding vind je sowieso een baan die bij je past. En wil je na je mbo-opleiding nog verder leren? Een opleiding in dit vakgebied is ook een mooie opstap naar het hbo.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!

Bekijk hier de opleidingen

Gaat jouw hart sneller kloppen van een mooie auto? En lijkt het je leuk om technisch bezig te zijn onder de motorkap? Of misschien wil je wel een heel nieuw voertuig bouwen? Hoe dan ook: het vakgebied Mobiliteit en voertuigen is iets voor jou. Het eerste beroep waar je aan denkt, is waarschijnlijk automonteur. Maar je kunt in dit vakgebied nog veel meer kanten op: wat dacht je van fietstechnicus, garagemanager, caravan- en campermonteur of motorspecialist?  

Iets voor jou? 
Het vakgebied Mobiliteit en voertuigen is iets voor jou als je graag met je handen werkt. Je wilt precies weten wat er onder de motorkap van een auto zit en hoe je dat kan repareren. Zwarte handen van het smeer en de olie vind je niet erg, dat hoort er nu eenmaal bij. Je bent goed in analyseren, hebt technisch inzicht en de nodige systeemkennis. Daarmee kun je problemen opsporen en oplossen. Je werkt graag met mensen: niet alleen je collega’s in de garage, werkplaats of showroom, maar ook met de klanten die langkomen. Je helpt ze graag en zorgt ervoor dat ze snel weer op weg kunnen.  

Jouw toekomst in de mobiliteitsector  
Het onderwijs en het bedrijfsleven in dit vakgebied werken nauw met elkaar samen. Bij veel opleidingen leer je het vak grotendeels in de praktijk. Dat zorgt voor een goede aansluiting tussen je studie en je werk. De mobiliteitsmarkt wordt steeds meer computergestuurd en vraagt daardoor ook steeds meer kennis. Eigenlijk wordt het alleen maar interessanter! Als monteur kun je je tijdens je werkende leven specialiseren. En je kunt ook doorgroeien naar bijvoorbeeld werkplaatsmanager, verkoper of commercieel manager. Een eigen bedrijf starten behoort ook tot de mogelijkheden.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!
 

Bekijk hier de opleidingen

Vind jij het leuk om creatief en tegelijkertijd technisch bezig te zijn? Volg je de laatste trends op het gebied van mode? En heb je toevallig ook een schoenentic? Het vakgebied Schoenontwerper en schoenhersteller is dan echt iets voor jou. Je werkt in de schoenindustrie als schoenontwerper- en/of hersteller. Hiermee zet je jouw creatieve skills op een praktische manier in.  

Iets voor jou? 
Het werk van een schoenontwerper of schoenhersteller is in de eerste plaats lekker creatief, maar ook technisch en praktisch. Als ontwerper bedenk je de mooiste ontwerpen, gebaseerd op de huidige trends. Natuurlijk kijk je ook naar comfort en materialen. Als schoenhersteller zorg je ervoor dat kapotte schoenen weer een ronde meekunnen. Je adviseert je klanten over welke reparaties er nodig zijn en voert ze vervolgens uit. Daarvoor weet je precies welke materialen en gereedschappen er nodig zijn. Als je klaar bent, zijn de schoenen weer zo goed als nieuw. Veel duurzamer dan nieuwe kopen! 

Jouw toekomst als schoenontwerper of schoenhersteller 
Veel van de huidige schoenherstellers gaan bijna met pensioen. En omdat mensen altijd schoenen zullen dragen, is de kans op een baan dus groot. Met je diploma op zak zorg jij voor een nieuwe generatie schoenherstellers. Je kunt steeds beter worden in je werk. Het is ook interessant om een eigen bedrijf te starten of een bestaande schoenmakerij over te nemen.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt! 
 

Bekijk hier de opleidingen

Lijkt het je leuk om een steentje bij te dragen aan het vervoeren van mensen of spullen? Kom eens kijken in het vakgebied Transport en logistiek. Nederland is een echt vervoersland, denk maar aan de haven van Rotterdam en Schiphol. Daarom zijn er ook allerlei beroepen op dit gebied: van vrachtwagenchauffeur tot logistiek medewerker in verschillende branches. 

Iets voor jou? 
Misschien heb je al je hele leven iets met vrachtwagens gehad en lijkt het je geweldig om zelf zo’n grote wagen te mogen rijden. Door Nederland of internationaal. Maar ook als je geen chauffeur wilt worden zijn er volop leuke banen in de transport en de logistiek. Je werkt dan vaak samen met anderen aan het vervoer van mensen of producten. Dat betekent dat je zorgvuldig werkt, een echte aanpakker bent en ervoor zorgt dat alles altijd veilig gebeurt. Je draait vaak wisselende diensten en moet soms snel beslissingen nemen, maar dat maakt het werk alleen maar leuker voor je.  

Jouw toekomst in de transport en de logistiek 
Er zijn veel vacatures in deze sector. Je kunt bij allerlei bedrijven aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Maar ook in distributiecentra en magazijnen zijn de baankansen groot. Je vindt dus makkelijk een baan die aansluit op je opleiding. Je kan ook doorleren voor een baan als inkoper, transportcoördinator of logistiek adviseur. 

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!
 

Bekijk hier de opleidingen

Langskomen op locatie?

Nu je ongeveer weet wat bij je past, raden wij je aan om een keer langs te komen op één van onze locaties. We organiseren verschillende events waar je je voor kunt aanmelden. 

We zien je graag verschijnen!