Ga naar content Ga naar footer

Ik wil iets creëren of maken

Jij bent een maker! Je stroomt over van de creatieve ideeën en hebt een hele waslijst aan projecten die je nog wilt maken. Misschien teken je veel, maak je de mooiste projecten of TikTok-video’s, foto’s die zo in een magazine kunnen of ben je superhandig met Photoshop en Illustrator. Wat je hobby ook is, als je zo creatief bezig bent, vergeet je helemaal de tijd, omdat je het zo leuk vindt. 

Sleutelen en uitvinden 
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal niks kan met een potlood of klei, maar precies weet hoe een soldeerbout en boormachine werken. Bijvoorbeeld omdat je gek bent op sleutelen aan je brommer. Je wilt altijd precies weten hoe iets in elkaar zit en vindt het leuk om dingen te repareren of zo te tweaken dat ze een beetje beter zijn dan daarvoor. 

De mooimaker 
Misschien ben jij wel degene die iedereen opmaakt voor een schoolfeest. Of de nagelstylist van de klas. Iemand die altijd meegevraagd wordt om te gaan shoppen, omdat je altijd precies weet wat iemand goed staat. Of je loopt altijd te schuiven met de meubels en verft je kamer het liefst ieder half jaar in een andere kleur. Jij houdt van mooie dingen en vindt het leuk om je daar helemaal in uit te leven. Dat doe je bijvoorbeeld ook als er een feestje is. Je kijkt met bewondering naar de aankleding van festivals en feestjes en het lijkt je leuk om daar iets mee te kunnen doen. 

Dingen maken of creëren kan op veel verschillende manieren. Hieronder vind je de vakgebieden die hierbij passen. 

Vakgebieden

Ben jij handig? En vind je het leuk om iets te repareren of iets nieuws te creëeren? Dan is het vakgebied Bouw en schilderen iets voor jou. Hiermee word je bijvoorbeeld schilder, metselaar of timmerman. Of je werkt op een andere manier mee aan de bouw van huizen, kantoren en andere panden. 

Iets voor jou? 
Het vakgebied Bouw en schilderen is iets voor jou als je graag met je handen werkt. Je vindt het leuk om nieuwe dingen te bedenken, te maken of te repareren. Je werkt heel precies en zorgt ervoor dat het resultaat er altijd perfect uitziet. Je ziet bij problemen meteen hoe ze opgelost kunnen worden en als de ene manier niet werkt, verzin je gewoon een andere. In de bouw werk je vaak samen in teams. Voor jou geen enkel probleem: je kunt goed overleggen en taken verdelen. En je vindt het gezellig om samen met anderen aan een project te werken. Tegelijkertijd ben je ook heel zelfstandig: je ziet snel wat er moet gebeuren en je fikst het. Oh ja, en omdat je vaak bovenop een steiger of ladder staat te werken, heb je natuurlijk ook geen hoogtevrees.  

Jouw toekomst in de bouw  
Zoals je misschien al weet, worden er in de bouw veel mensen gezocht. Als afgestudeerde kun jij straks overal terecht. Jouw kwaliteiten zijn geliefd, welke richting je ook kiest. En doordat er zoveel richtingen zijn in jouw vakgebied, is er altijd wel één die bij je past. Denk maar aan beroepen als metselaar, timmerman, tegelzetter, interieurbouwer of restaurateur. Of schilder, waarbij je je ook weer verder kan specialiseren, bijvoorbeeld richting decoratie en restauratie. Kortom: de banen liggen voor het oprapen. Vaak kun je blijven werken bij het leerbedrijf waar je een BBL-opleiding volgt. En wil je meer? Dan kun je doorgroeien naar bijvoorbeeld bouwplaatsmanager of projectmanager. Of je start je eigen bedrijf. 

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!
 

Bekijk hier de opleidingen

Ben jij graag technisch in de weer? En vind je het leuk om nieuwe dingen te maken of dingen te repareren? Dan is het vakgebied elektro-, installatie- en metaaltechniek iets voor jou. In dit vakgebied vind je opleidingen waarmee je met je handen én je hoofd werkt. Je wordt bijvoorbeeld opgeleid tot elektricien, loodgieter, installateur, machinebouwer of plaatwerker.  

Iets voor jou? 
Hoewel elektro-, installatie- en metaaltechniek een breed vakgebied is, kun je voor alle richtingen een aantal eigenschappen goed gebruiken: je bent sowieso behoorlijk technisch en kan goed logisch nadenken, maar je bent ook goed met mensen. In veel beroepen kom je bij mensen thuis om storingen op te lossen. Je vindt het leuk om die problemen op te lossen en kan goed overleggen met anderen om een goed resultaat te bereiken. Omdat je vaak met grote machines of elektra werkt, weet je dat je veiligheid het allerbelangrijkst is. Je vindt het leuk om ervoor te zorgen dat systemen goed werken. En om ervoor verantwoordelijk te zijn dat zonnepanelen, machines, dakgoten en airco’s doen wat ze moeten doen.  

Jouw toekomst in de elektro-, installatie- en metaaltechniek 
Bedrijven in de elektro-, installatie- en metaaltechniek staan te springen om nieuwe mensen. Veel opleidingen in dit vakgebied zijn BBL-opleidingen. Dat betekent dat je het vak niet alleen op school leert, maar vooral als werknemer bij een bedrijf. Veel afgestudeerden vinden dan ook een baan bij hun leerbedrijf. Maar ook als je dat niet wilt, vind je in dit vakgebied vaak vlug een leuke baan. Meestal kun je je dan verder specialiseren in je vakgebied. Of je leert verder om uiteindelijk leidinggevende te worden. Misschien wil je liever een eigen bedrijf en als zzp’er aan de slag: dat kan ook heel goed in dit vakgebied.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!
 

Bekijk hier de opleidingen

Maak jij mensen graag blij? Ben je graag technisch bezig? En lijkt het je interessant om technisch aan de slag te gaan in de gezondheidszorg? Dan zijn is het vakgebied gezondheidstechniek iets voor jou. Hiermee word je bijvoorbeeld opticien, audicien, schoenhersteller of je helpt mensen weer lopen door protheses te maken. 

Iets voor jou? 
Het zijn allemaal beroepen waarmee je echt iets kan betekenen voor mensen. Door jouw werk kunnen ze bijvoorbeeld weer goed zien, horen of lopen. Je vindt het leuk om met mensen te werken, want in veel beroepen help je je klanten ook met de uitleg van hun bril, hoorapparaat of nieuwe schoenen. In de gezondheidstechniek zet je je creativiteit om in praktische oplossingen. Hoe ingewikkeld het probleem ook is, jij vindt het leuk om er een oplossing voor te verzinnen. Je werkt netjes en zorgvuldig en wilt graag weten hoe iets technisch in elkaar zit.  

Jouw toekomst in de gezondheidstechniek 
Een opleiding in de gezondheidstechniek is vaak heel specialistisch. Dat betekent dat je na je opleiding heel veel weet over één specifiek vak. Jij kan straks dus iets wat maar weinig mensen kunnen! Er komen steeds meer banen in de gezondheidstechniek bij, dus na je opleiding vind je sowieso een baan die bij je past. En wil je na je mbo-opleiding nog verder leren? Een opleiding in dit vakgebied is ook een mooie opstap naar het hbo.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!

Bekijk hier de opleidingen

Vind jij het leuk om mensen blij te maken? Ben je heel gastvrij en word je er blij van om nieuwe dingen te creëren? Dan is het vakgebied Hotel en gastvrijheid iets voor jou! Hiermee word je opgeleid tot medewerker in een hotel, restaurant of andere horeca-instelling. In Nederland of, als je dat zou willen, ergens in een zonnig buitenland… 

Iets voor jou? 
Jij kan letterlijk met iedereen wel een gezellig praatje maken. Je vindt het leuk om mensen op hun gemak te stellen, ze blij te maken met iets lekkers of een aardig gebaar. Met jouw opgewekte en enthousiaste instelling zorg je ervoor dat elke dag een feestje is. Je werkt graag samen met anderen: samen ga je voor het beste resultaat én heb je de beste gesprekken. In de horeca werk je vaak op onregelmatige tijden. Dat is voor jou geen enkel probleem: je vindt het juist leuk om ’s avonds laat nog aan de slag te zijn of juist heel vroeg op te staan. Veel mensen die in de horeca werken, hebben veel passie voor hun werk. Jij past daar perfect tussen.  

Jouw toekomst in de hotel en gastvrijheidssector 
Banen in de horeca en vrijetijdssector zijn er in alle soorten en maten. Wat ze gemeen hebben, is dat er op dit moment overal een groot tekort aan mensen is. Dus of je nu kok of gastheer/-vrouw wordt, jezelf al helemaal ziet zitten achter de receptie van een groot hotel of jezelf meer als manager ziet: je vindt na je opleiding ongetwijfeld een baan die bij je past. Vaak zijn er diverse doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Met een diploma in deze sector kun je vaak ook makkelijk aan het werk in het buitenland, als je ook goed bent in bijvoorbeeld Engels, Frans of Spaans.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt! 

Bekijk hier de opleidingen

Ben jij creatief? Ben je handig met geld en een geboren verkoper? Het vakgebied Marketing en sales is dan echt iets voor jou. In dit vakgebied vind je beroepen als salesmedewerker bij verschillende bedrijven, medewerker van een afdeling marketing en communicatie of medewerker van een reclamebureau. 

Iets voor jou? 
Als je aan de sales-kant wilt werken, betekent dat vaak dat je goed bent met mensen. Je praat graag, maar kan ook goed luisteren. Je vindt het leuk om je in je klanten te verdiepen en te kijken waar ze het beste mee geholpen zijn. Beroepen in de marketing vragen vaak om een creatieve blik: jij zorgt ervoor dat het bedrijf waar je voor werkt zo goed mogelijk gepresenteerd wordt aan de buitenwereld. Je vindt het leuk om daar nieuwe ideeën voor te bedenken en te regelen. Misschien vind je het juist leuk om zelf dingen te maken. Je werkt bijvoorbeeld graag met Photoshop, bent superhandig met de socials of schrijft de leukste teksten. Overleggen en samenwerken is geen enkel probleem en je geniet ervan om een mooie presentatie te kunnen geven.  

Jouw toekomst in marketing en sales 
Marketing en sales-medewerkers vormen een vast onderdeel binnen veel bedrijven. Daarom zal er altijd vraag naar zijn. Vaak kun je, als je eenmaal binnen bent, doorgroeien naar hogere functies. Dan word je bijvoorbeeld brand manager of sales manager. In de meeste banen in marketing en sales is er veel ruimte voor eigen initiatief en persoonlijke groei. Als je van afwisseling houdt en voor veel verschillende bedrijven wilt werken, is een baan bij een marketing- of reclamebureau echt iets voor jou.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!
 

Bekijk hier de opleidingen

Gaat jouw hart sneller kloppen van een mooie auto? En lijkt het je leuk om technisch bezig te zijn onder de motorkap? Of misschien wil je wel een heel nieuw voertuig bouwen? Hoe dan ook: het vakgebied Mobiliteit en voertuigen is iets voor jou. Het eerste beroep waar je aan denkt, is waarschijnlijk automonteur. Maar je kunt in dit vakgebied nog veel meer kanten op: wat dacht je van fietstechnicus, garagemanager, caravan- en campermonteur of motorspecialist?  

Iets voor jou? 
Het vakgebied Mobiliteit en voertuigen is iets voor jou als je graag met je handen werkt. Je wilt precies weten wat er onder de motorkap van een auto zit en hoe je dat kan repareren. Zwarte handen van het smeer en de olie vind je niet erg, dat hoort er nu eenmaal bij. Je bent goed in analyseren, hebt technisch inzicht en de nodige systeemkennis. Daarmee kun je problemen opsporen en oplossen. Je werkt graag met mensen: niet alleen je collega’s in de garage, werkplaats of showroom, maar ook met de klanten die langkomen. Je helpt ze graag en zorgt ervoor dat ze snel weer op weg kunnen.  

Jouw toekomst in de mobiliteitsector  
Het onderwijs en het bedrijfsleven in dit vakgebied werken nauw met elkaar samen. Bij veel opleidingen leer je het vak grotendeels in de praktijk. Dat zorgt voor een goede aansluiting tussen je studie en je werk. De mobiliteitsmarkt wordt steeds meer computergestuurd en vraagt daardoor ook steeds meer kennis. Eigenlijk wordt het alleen maar interessanter! Als monteur kun je je tijdens je werkende leven specialiseren. En je kunt ook doorgroeien naar bijvoorbeeld werkplaatsmanager, verkoper of commercieel manager. Een eigen bedrijf starten behoort ook tot de mogelijkheden.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!
 

Bekijk hier de opleidingen

Ben jij een echt gezelligheidsdier? En vind je het leuk om mensen blij te maken met jouw creatieve ideeën? Ben je een harder werker en lijkt het je ook leuk om een team aan te sturen? Kom eens een kijkje nemen in het vakgebied Recreatie en evenementen. Hierin vind je allerlei beroepen die te maken hebben met de vrije tijd van mensen. Reisbureaumedewerker bijvoorbeeld, maar ook eventmedewerker of projectleider, bijvoorbeeld bij een evenementenbureau of theater.  

Iets voor jou? 
Jij vindt het op de eerste plaats fantastisch om mensen een leuke tijd te bezorgen. Je bent positief ingesteld en creatief, zodat je van ieder evenement of iedere reis een feestje kunt maken. Ook als er soms een kleine tegenvaller op je pad komt. Je bent gastvrij, oplossingsgericht en hebt een praktische insteek. In de recreatiesector ben je vaak veel aan het regelen, afspraken aan het maken en organiseren. Voor jou is dat een makkie: jij bewaart altijd het overzicht en weet precies wie je waarvoor moet bellen. Met jouw sociale karakter maak je bovendien met iedereen een babbeltje. Daardoor leg je makkelijk een groot netwerk aan.  

Jouw toekomst in de recreatie- en evenementensector 
Jouw gastvrije karakter en commerciële skills kun je na je opleiding in veel branches gebruiken. In de recreatiebranche bijvoorbeeld, voor een reisorganisatie of bij een grote horeca-instelling. Je mbo-diploma is een goede basis om door te groeien naar projectleider of manager bij een organisatie. Of je maakt de stap naar het hbo, bijvoorbeeld naar de hogere hotelschool.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt! 

Bekijk hier de opleidingen

Vind jij het leuk om creatief en tegelijkertijd technisch bezig te zijn? Volg je de laatste trends op het gebied van mode? En heb je toevallig ook een schoenentic? Het vakgebied Schoenontwerper en schoenhersteller is dan echt iets voor jou. Je werkt in de schoenindustrie als schoenontwerper- en/of hersteller. Hiermee zet je jouw creatieve skills op een praktische manier in.  

Iets voor jou? 
Het werk van een schoenontwerper of schoenhersteller is in de eerste plaats lekker creatief, maar ook technisch en praktisch. Als ontwerper bedenk je de mooiste ontwerpen, gebaseerd op de huidige trends. Natuurlijk kijk je ook naar comfort en materialen. Als schoenhersteller zorg je ervoor dat kapotte schoenen weer een ronde meekunnen. Je adviseert je klanten over welke reparaties er nodig zijn en voert ze vervolgens uit. Daarvoor weet je precies welke materialen en gereedschappen er nodig zijn. Als je klaar bent, zijn de schoenen weer zo goed als nieuw. Veel duurzamer dan nieuwe kopen! 

Jouw toekomst als schoenontwerper of schoenhersteller 
Veel van de huidige schoenherstellers gaan bijna met pensioen. En omdat mensen altijd schoenen zullen dragen, is de kans op een baan dus groot. Met je diploma op zak zorg jij voor een nieuwe generatie schoenherstellers. Je kunt steeds beter worden in je werk. Het is ook interessant om een eigen bedrijf te starten of een bestaande schoenmakerij over te nemen.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt! 
 

Bekijk hier de opleidingen

Heb jij een passie voor uiterlijk en gezondheid? En wil je mensen graag blij maken en verzorgen? Dan is het vakgebied Uiterlijke verzorging iets voor jou. In dit vakgebied werken bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten en (medisch) pedicure.  

Iets voor jou? 
Je geniet ervan om mensen een goed gevoel te bezorgen. Of dat nu is met een nieuw kapsel, een stralende huid of mooie handen en voeten. Je gaat niet alleen voor het eindresultaat, maar zorgt ervoor dat iemand relaxed in de stoel zit of ligt, terwijl jij hem of haar behandelt. Dat vraagt om veel sociale vaardigheden, maar dat is voor jou geen probleem. Je maakt graag een praatje. Je werkt veel zelfstandig en maakt je eigen beslissingen over de behandeling. Daarin kun je ook veel van je creativiteit kwijt: je maakt de mooiste creaties om mensen met een blij gevoel naar huis te laten gaan.  

Jouw toekomst in uiterlijke verzorging 
In deze sector kom je makkelijk aan een leuke baan. Soms ga je al tijdens je opleiding aan het werk in een salon of organisatie en kun je daarna blijven. Doorgroeimogelijkheden zijn er vaak in de vorm van specialisaties of bijvoorbeeld richting een managementfunctie. Er zijn ook veel mensen die een eigen zaak opzetten.  

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek hieronder alle opleidingen in dit vakgebied en lees de omschrijving. Er zit er vast een bij waar je enthousiast van wordt!  

Bekijk hier de opleidingen

Langskomen op locatie?

Nu je ongeveer weet wat bij je past, raden wij je aan om een keer langs te komen op één van onze locaties. We organiseren verschillende events waar je je voor kunt aanmelden. 

We zien je graag verschijnen!