Passie voor wijn
Jasper van den Eertwegh (22) begon op jonge leeftijd als hulpje in de spoelkeuken van een eetcafé. Sindsdien maakte hij veel kilometers in verschillende sterrenrestaurants. Hij behaalde diverse wijndiploma’s en vond een prachtige baan bij wijnbar Zuster Margaux in Amersfoort.
“Tijdens mijn studie aan de Hogere Hotelschool in Maastricht kon ik aan de slag in het Kruisherenhotel. Uiteindelijk overleefde ik het eerste jaar van mijn studie niet, maar ik ontdekte wel mijn passie: wijn. Na het halen van mijn wijndiploma WSET 2 wist ik het zeker: dit is mijn roeping. Ik ging aan het werk in het Amsterdamse The Dylan Hotel. Ik wilde ook graag een opleiding volgen en begon een versnelde opleiding Manager/Ondernemer Horeca aan de Hotelschool Amersfoort. Ik werd genoeg geprikkeld, ondanks mijn hbo-denkniveau. De school reikte ons uitdagingen aan. Zo mocht ik meedoen aan de horecawedstrijd Talent van de Toekomst. Een prachtige kans waar ik belangrijke contacten aan heb overgehouden.”
Duits avontuur
“Bij MBO Amersfoort is Frans geen keuzevak, dus moest ik mijn Duits op peil brengen. Ik besloot in het diepe te springen, printte een aantal kopietjes van mijn cv uit en vertrok naar Berlijn. Op zoek naar een stageplaats. Daar ging ik op gesprek bij verschillende restaurants en dezelfde dag nog werd ik aangenomen bij het Adlon Kempinski, een hotel met een restaurant met twee Michelinsterren. Ik begon in de roomservice, de ideale plek om mijn taalkennis te verbeteren. Uiteindelijk schopte ik het zelfs tot assistent-sommelier bij Lorenz Adlon Esszimmer.”
Werken met wijn
“Ik hield altijd goed contact met mijn docenten van MBO Amersfoort. Regelmatig ging ik een espresso drinken bij Leerhotel Het Klooster om ideeën uit te wisselen. Via mijn praktijkbegeleider Kirsten Ruitenbeek kwam ik aan mijn huidige baan bij Zuster Margaux. Het is een plek waar ik mijn passie voor wijn kwijt kan, maar waar ik ook een band met gasten op kan bouwen.”