Meer uitleg tests
Op deze pagina vind je meer informatie over de beroeps- en studiekeuzetests.
Waarom een beroeps- of studiekeuzetest?
Als je een goed afgewogen keuze maakt voor een beroep en/of een opleiding, heb je een kleinere kans dat je verkeerd kiest. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat het lastig is om te kiezen. Van niet alle beroepen of opleidingen weet je dat ze bestaan of heb je er aan gedacht als mogelijkheid voor jou. Door je goed te laten informeren weet je beter wat je staat te wachten bij je nieuwe opleiding of bij het beroep dat je wilt gaan doen. Zo voorkom je studievertraging, onnodige kosten en veel teleurstelling.
Wat is een beroeps- of studiekeuzetest?
Een beroepskeuzetest helpt je bij je zoektocht naar de juiste baan, een studiekeuzetest helpt je bij het zoeken naar de juiste studie. Als je weet welk beroep bij je persoonlijkheid past, ben je beter in staat om te bepalen welke studie je moet volgen. Bij een studiekeuze gaat het er uiteindelijk om dat je na je studie een baan vindt die bij je past. Daarom kun je allebei gebruiken om je toekomst te bepalen.
Wat kun je er mee?
Een beroepskeuzetest haalt niet alleen je persoonlijkheid boven water, maar ook je vaardigheden, kennis en waar je belangstelling naar uit gaat. Uit de beroepskeuzetest komen voorkeuren naar boven voor algemene beroepsrichtingen of studierichtingen. Zo weet je ook welke studie wel en welke studie absoluut niet bij je zal passen. De uitslag van een beroepskeuzetest is vaak algemeen. Wanneer er bijvoorbeeld als beroepsrichting ‘gezondheidszorg’ uit komt rollen is dat een breed begrip. Je moet daar zelf een conclusie trekken en een eventuele specialisatie uit halen en moet zelf de keuze maken voor een specifiek beroep in deze branche.
Meest gebruikte methode
De meest gebruikte methode bij een beroepskeuzetest is de zogenaamde ‘big five’. Deze persoonlijkheidstest wordt door veel psychologen gebruikt. Aan de hand van deze methode wordt je persoonlijkheid vastgesteld. Deze persoonlijkheidstest bestaat uit vijf onderdelen:
- emotionele stabiliteit;
- extraversie (hoe ‘open’ ben je);
- openheid voor ervaringen en ideeƫn;
- de mate waarin iemand op eigen gewin uit is; en
- in hoeverre iemand zorgvuldig is en doelgericht te werk gaat.
Met meer inzicht in jouw persoonlijkheid in combinatie met andere gegevens, kan er een persoonlijke beroepskeuze worden geadviseerd. De een krijgt het advies ‘zeer zelfstandig’ te werken in de commerciĆ«le sector, terwijl een ander het advies krijgt ‘dienstverlenend’ werk te zoeken in de non-profitsector.