Geldzaken
Lesgeld
Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. Niet alleen schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken, maar ook wettelijke kosten, zoals lesgeld.
OV-jaarkaart
Alle mbo-studenten die een BOL-opleiding volgen krijgen een ov-jaarkaart. Daarmee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.
Studiefinanciering
Wat is studiefinanciering?
Je krijgt geld van de overheid als je een opleiding volgt die elke week ongeveer veertig uur tijd vraagt. De opleiding moet minimaal één jaar of langer duren. Wil jij weten waar je recht op hebt? Check dan de rekenhulp op www.duo.nl. Daarmee kun je ook uitrekenen wat lenen bij de overheid precies kost.
De studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:
- De basisbeurs
- Een aanvullende beurs
- Een lening
- Een ov-jaarkaart
Financieel zelfstandig?
Tijdens je mbo-opleiding word je steeds zelfstandiger. Je vindt een baantje en hebt meer geld te besteden. Tegelijk wordt je wereld groter. Je krijgt meer te maken met de invloed van anderen en de sociale druk groeit. Vanaf je achttiende verjaardag ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Een groot deel van de mbo’ers (1 op de 5) geeft aan vaak of altijd geld tekort te komen.
Studiefinanciering en bijverdienen
De grens voor bijverdienen in 2020 vervalt voor alle studenten. Sommige studenten werken in een cruciaal beroep vanwege de coronacrisis juist extra. U kunt in het jaar 2020 bijverdienen zonder gevolgen voor uw studiefinanciering. Voor 2019 is de grens € 14.682,96. Het gaat om je verzamelinkomen of belastbaar loon.
Belasting betalen?
Als je werkt, moet je belasting betalen. Maar als je een bijbaan hebt, en dus een korte periode per jaar werkt, betaal je al snel te veel belasting. En die kun je terugvragen. Doe digitaal aangifte op de site van de Belastingdienst, dan krijg je het geld terug dat je te veel hebt betaald.
"Studenten vaak krap bij kas"
Dimya Benaissa (17) zit in het eerste jaar van de studie MHBO rechten. Binnenkort organiseert ze een debat voor mbo’ers over het onderwerp ‘Jongeren en geld’.
Let op je portemonnee!
Veel jongeren in Nederland beginnen met het maken van schulden als ze nog op school zitten. Het is voor deze jongeren moeilijk om hierover te praten. Ook is het lastig om te zien wat de gevolgen zijn van een financiële beslissing. Met externe samenwerkingspartners helpt MBO Amersfoort jongeren om over geldproblemen te praten. Dit gebeurt door trainingen te geven in eenvoudige discussietechnieken. De jongeren passen hun nieuwe kennis direct toe tijdens de training. Ze houden ook een wedstrijd: wie kan het beste zijn argumenten overbrengen. Leuk om te doen!