Ga naar content Ga naar footer

Technicus industriële koude- en klimaatsystemen

BBL

Niveau 4

Hardwareweg 15 Amersfoort

Hardwareweg 15 Amersfoort

Als technicus maintenance koude- en klimaatsystemen bepaal jij op locatie of onderdelen van bijvoorbeeld de airconditioning of warmtepompsysteem vervangen moeten worden. Wil jij jouw technisch inzicht daarvoor inzetten?

koeltechniek_opleiding_technicus_maintenance_koude_en_klimaatsystemen_mbo_amersfoort_25560-1100x700

Opleidingsnummer: 25890

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Als technicus maintenance koude- en klimaatsystemen leg je systemen aan, je onderhoudt ze en repareert ze. Denk aan professionele koude- en klimaatsystemen, airconditioning en warmtepompsystemen. Dat kunnen kleine systemen zijn, maar ook grote, commerciële/industriële systemen, waar verschillende koudemiddelen worden toegepast. Bijvoorbeeld in de horeca, vlees-, vis- en AFF- en voedselverwerkende industrie, chemische en/of procesindustrie en in de scheepsbouw. Je stelt deze systemen in bedrijf. Je bent pas tevreden als het systeem goed onderhouden of gerepareerd is en als het doet wat het moet doen.

Als technicus maintenance koude- en klimaatsystemen ben je werkzaam bij een bedrijf dat systemen op het gebied van professionele koude- en koeltechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en warmtepompsystemen aanlegt, onderhoudt en repareert. Je voert werkzaamheden uit aan koude- en klimaatsystemen, airconditioning en warmtepompsystemen en bent pas tevreden als het systeem goed onderhouden of gerepareerd is. Je werkt vrijwel altijd op locatie en bent vaak onderweg. Afhankelijk van de opdracht werk je buiten of binnen, soms ook op hoogte en moeilijk bereikbare plaatsen.

Een speciaal F-gassen certificaat is een beroepsvereiste bij koeltechniek. De cursus F-gassen Categorie 1 geeft jou alle bevoegdheden om te werken aan installaties met meer dan 3 kilogram koudemiddelinhoud, zoals een airco, warmtepomp of andere koel- en klimaatregelingsapparatuur. Deze cursus volg je extern, naast je mbo-opleiding.

Je leert allerlei soorten koude- en klimaatsystemen kennen en weet hoe je ze kunt onderhouden. Je leert de onderdelen en componenten kennen en je kan dus inschatten of onderdelen vervangen moeten worden. Je leert hoe je klanten kunt adviseren en hoe je onderdelen kunt inkopen. Tijdens deze opleiding tot technicus maintenance koude- en klimaatsystemen doe jij een brede technische basis op.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Je kunt werken bij een bedrijf op het gebied van professionele koude- en koeltechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en warmtepompsystemen. Of je kun doorstromen naar het hbo.

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school