Ga naar content Ga naar footer

Orthopedisch schoentechnicus

BBL

Niveau 3

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

St.-Laurensdreef 22 Utrecht

Deze opleiding bieden we helaas niet meer aan. Lees meer over alternatieve cursussen.

Lopen, rennen of springen. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar soms hebben mensen last van een voetafwijking, en dan ben jij er. Als Orthopedisch schoentechnicus maak je hulpmiddelen voor mensen die normale schoenen niet passen.

Dus ben je technisch en creatief? Werk je graag met je handen en met mensen? Dan kun je nu leren hoe je perfect passende orthopedische schoenen maakt. Zo zorg jij ervoor dat mensen met voet- en loopuitdagingen weer kunnen lopen!

Op de opleiding Orthopedisch schoentechnicus leer je hoe je als orthopedisch schoenmaker mensen helpt bewegen.

schoenmaker_schoenhersteller_2_mbo_amersfoort_25062-1100x700

Opleidingsnummer: 25859

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Schoenen met de juiste demping, een goed voetbed en voldoende steun. Als Orthopedisch schoentechnicus help je mensen die normale schoenen niet passen. Met je handen werk je aan orthopedische schoenen of bijvoorbeeld steunzolen. Zo help je de cliënt weer zo goed mogelijk bewegen.

Van heel zacht leer tot hout; jij bewerkt het materiaal en maakt een eindproduct. Ook maak je leesten. Een leest is een houten of kunststof model van de voet van je cliënt waarop een passende schoen kan worden gemaakt.

Je begrijpt het al, een Orthopedisch schoentechnicus beschikt over veel kwaliteiten. Je bent precies, technisch en creatief. Ook kun je goed met mensen omgaan en stuur je de collega’s in de werkplaats aan. Wat jij maakt is heel belangrijk voor je cliënten. Het moet goed zitten maar ook mooi zijn. Dat begrijp je als geen ander.

Op onze opleiding Orthopedisch schoentechnicus leer je hoe het menselijk lichaam functioneert en welke bewegingen de voet maakt. Het begint met het leren hoe je leesten kunt maken, waar je de schoenen op gaat maken. Je leert hoe je werkt met leer, kunststof en gips en hoe je de speciale machines en gereedschappen gebruikt. Je leert daarmee schoenen maken die precies op maat zijn.

De producten die jij maakt zijn uniek en helemaal op de wensen van de klant afgestemd.

Naast de theorie- en praktijklessen krijg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Orthopedisch schoentechnicus (niveau 3) en Orthopedisch schoentechnisch specialist (niveau 4) starten samen. In het derde jaar stroomt niveau 3 uit en in het vierde jaar niveau 4.

Tijdens de opleiding Orthopedisch schoentechnicus werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je maakt leesten
  • Je maakt bijzondere schoenen en andere hulpmiddelen.

Na de opleiding Orthopedisch schoentechnicus kun je aan de slag bij een bedrijf dat orthopedische schoenen of steunzolen maakt. Een orthopedisch schoenmaker kan ook werken op een plek waar prothesen worden vervaardigd. Of je kunt doorstromen naar onze eenjarige kopopleiding Orthopedisch schoentechnisch specialist (niveau 4).

Heb je de smaak te pakken en zou je je verder willen specialiseren? Er zijn volop mogelijkheden! Kijk bijvoorbeeld eens naar hbo-opleidingen, zoals:

  • Orthopedische (schoen)technologie
  • Bewegingstechnologie
  • Gezondheidszorgtechnologie

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school