Ga naar content Ga naar footer

Beveiliger 2 / Complexbeveiliger

BOL Beveiliger 2, BOL Complexbeveiliger

Niveau 2

Valutaboulevard 20 Amersfoort

Valutaboulevard 20 Amersfoort

Een complexbeveiliger, ook wel bekend als een gevangenisbewaarder, is verantwoordelijk voor de beveiliging en veiligheid van gevangenen en de detentie-inrichting waarin ze verblijven. Ook een openbaar gebouw, festivalterrein, geldtransport of bekend persoon hebben allemaal weleens beveiliging nodig! Als beveiliger zorg jij ervoor dat anderen zich veilig voelen. Je houdt een oogje in het zeil en komt in actie als het nodig is. Zie en hoor je alles en heb je een goede conditie? Ben je niet snel bang maar weet je ook wanneer het tijd is om hulp in te schakelen? Kom dan naar de opleiding Beveiliger  of Complexbeveiliger, een mooie kans om bij te dragen aan de veiligheid van ons allemaal.

beveiliger_opleiding_beveiliger2_mbo_amersfoort_25690-1100x700

Opleidingsnummer: 25690

Alle feiten op een rijtje

Past deze opleiding bij jou?

Beveiliger 2

Met een diploma van de opleiding Beveiliger 2 op zak kun je aan de slag met het bewaken van gebouwen, mensen en spullen. Jij zorgt ervoor dat het op de plek waar je werkt veilig is en blijft. Terwijl je rondloopt of rondrijdt zie en hoor je alles. Merk je dat er iets niet klopt? Dan grijp je in. Ontstaat er een onveilige situatie? Dan ga je eropaf. Ook als er iets ernstigs gebeurt, zoals een ongeluk of vechtpartij, weet je precies wat je moet doen. Een beveiliger laat zich niet zomaar verrassen. Het werk brengt je op allerlei plekken. Denk aan winkels, banken, bedrijventerreinen of stadions met grote voetbalwedstrijden of popconcerten. Misschien beveilig jij wel die bekende politicus of beroemdheid!

Klinkt dit als een spannend beroep? Dat is het soms ook, maar niet altijd. Want juist omdat jij de veiligheid bewaakt, gebeurt er vaak niet zoveel. Naast waakzaam ben je dus ook geduldig.

Complexbeveiliger

Als complexbeveiliger ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en beveiliging van gevangenen en de detentie-inrichting waarin ze verblijven. Je dagelijkse taken omvatten onder andere het bewaken van gevangenen, het handhaven van veiligheidsprocedures, reageren op noodsituaties, het rapporteren van incidenten en het bieden van ondersteuning aan gevangenen wanneer dat nodig is. Het is belangrijk dat je een hoge mate van aandacht voor detail hebt, zelfbeheersing en stressbestendigheid bezit. Je zult vaak in ploegendiensten werken en in omgevingen met een hoog risico. Let op! Dit is echt geen standaard 9-tot-5-baan. Je werkt dus onregelmatige tijden Het werk van een complexbeveiliger kan zwaar zijn, maar het is een cruciale taak voor de veiligheid van de maatschappij.

Tijdens de opleiding Beveiliger 2 leer je een belangrijke bijdrage te leveren aan de veiligheid van ons allemaal. Je leert hoe je gebouwen en plekken beveiligt en aan welke wetten je je moet houden. Je leert surveilleren, rapporteren en preventief toezicht houden. Ook leer je waar je op moet letten bij toegangs- en uitgangscontroles. Omdat bewaking een fysiek beroep is krijg je fitness. Daarnaast gaan we aan de slag met levensreddend handelen, brandpreventie en -bestrijding.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleidingen. Daarnaast krijg je te maken met: wet- en regelgeving, veiligheid en beveiliging, bedrijfshulpverlening (BHV), fitness, sociale vaardigheid/beroepsvaardigheden en zelfverdediging.

Bij MBO Amersfoort verzorgen we de opleiding Complexbeveiliger in nauwe samenwerking met Dienst Justitiële inrichtingen (DJI). Zo leer je alle taken die nodig zijn voor het werk binnen een penitentiaire inrichting of detentiecentrum. Wat betekent bijvoorbeeld contrabande? En hoe ga je hiermee om?

Tijdens de opleiding loop je stage bij Dienst Justitiële inrichtingen (DJI); zo doe je praktijkervaring op! Na de opleiding ontvang je een diploma Beveiliger 2. Dat betekent dat je ook kan werken als beveiliger in de burgermaatschappij.

Op de opleiding Beveiliger 2 leer je de volgende kerntaken:

 • Je voert toegangs- en uitgangscontroles uit
 • Je voert repressieve werkzaamheden uit ten behoeve van veiligheid en beveiliging
 • Je houdt verdachten aan
 • Je treedt op bij incidenten
 • Je treedt op bij ongewenst gedrag
 • Je biedt service en facilitaire ondersteuning
 • Je biedt service en hulp
 • Je voert faciliterende werkzaamheden uit.

Op de opleiding Complexbeveiliger leer je de volgende kerntaken:

 • Wet- en regelgeving
 • Veiligheidsprocedures
 • Communicatietechnieken
 • Conflictbeheersing
 • Handelen bij noodsituaties
 • Gedrag van gevangenen begrijpen en hanteren
 • Fysieke vaardigheden, zoals zelfverdediging en het omgaan met handboeien 
 • Omgaan met verboden items in de gevangenis

Met een diploma van de mbo-opleiding Beveiliger 2 op zak kan je aan het werk bij allerlei soorten bedrijven en organisaties. Mogelijke werkgevers zijn: Justitie, winkelbeveiliging, portiers- en receptiediensten, particuliere alarmcentrales, advies- recherche- en schadeonderzoekbureaus of organisaties die evenementen of luchthavens beveiligen.

Met een opleiding tot complexbeveiliger kun je gaan werken in een penitentiaire inrichting. Dit houdt in dat je beveiligingswerkzaamheden verricht in gevangenissen, jeugdinrichtingen, tbs-klinieken of andere soortgelijke detentiecentra. 

Als complexbeveiliger kun je diverse functies bekleden binnen deze instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld werken als bewaker, beveiliger, toezichthouder of als lid van een interventieteam dat optreedt bij noodsituaties. Ook kun je doorgroeien naar leidinggevende functies binnen de beveiliging of naar andere functies binnen de penitentiaire inrichtingen.

Je kunt met beide opleidingen ook in de particuliere beveiliging gaan werken. Gebouwen, transporten en personen, ze hebben allemaal weleens beveiliging nodig.

Heb je de smaak te pakken en wil je verder leren? Dat kan. Kijk eens bij deze vervolgopleidingen op mbo niveau 3:

Praktische info

Kom een keer kijken bij ons op school