De eerste stap naar mijn dromen
Nog een paar weken en dan zijn ze klaar. Ze halen niet alleen een diploma, maar zetten daarmee hun eerste stap naar de toekomst. Fleur en Jeanine weten al wel wat ze volgend jaar doen, maar nog niet wat ze doen over een paar jaar. Ze hebben teveel plannen en dromen om nu al alles vast te zetten. De examens zijn voorbij en het is nu vooral afronden en de uren volmaken. Daarbij vinden ze keuken interessanter dan de bediening. “In de keuken is nog wat te leren.”
Mis-en-place
Een normale schooldag begint om negen uur met de briefing. Dan wordt uitgelegd wat er allemaal moet gebeuren die ochtend. Om de week staan de studenten in de keuken of in de bediening. Na de briefing gaan de studenten aan de slag met de voorbereidingen. “Dat noemen we mis-en-place”. Na de pauze van elf tot half twaalf hebben ze nog een kwartier voordat de eerste groep NS-medewerkers komt om te lunchen. “Wij hebben een lunchbuffet voor hun en tijdens hun pauze maken ze hier hun eigen broodjes”. De tweede groep komt om half één.
Praktijk is leuker
Ze zitten beiden aan een tafel bij First Class en kijken uit op de sporen van NS station Amersfoort. Het Grand-Café Restaurant in het station van Amersfoort is de locatie voor Binnen-Schoolse-Praktijk (BSP). Hier hebben ze twee dagen in de week praktijk. Voor theorie zijn ze één dag in de week op de locatie Matthijs Vermeulenstraat. “Daar leren we Nederlands, Engels en rekenen.” Voor beiden is dat niet de meest favoriete dag van de week. De praktijk vinden ze leuker. Bijvoorbeeld tijdens de twee dagen stage per week. Soms zijn dat er meer dan twee en is dat best zwaar. Fleur heeft eerst stage gelopen bij Happy Italy, maar daar werd ze niet happy van. “Ik kwam daar om te leren, maar ik hoorde alleen maar wat ik niet kon.” Gelukkig kon ze snel weer aan de slag. Bij het restaurant waar ze eerst vakantiewerk deed en later haar bijbaan was blijven doen. Fleur heeft alles bij elkaar al drie jaar werkervaring bij Grand Café-Restaurant De Bunckman in Voorthuizen. Jeanine liep stage bij Overburen tegenover het NS-station. Het is daar kleiner dan bij First Class, maar wel altijd drukker. “Dat mis ik wel een beetje hier, de drukte.” Als je Jeanine en Fleur vraagt naar wat ze het leukst vinden, dan is dat catering bij bedrijven. “Op een andere locatie is alles toch weer nieuw.” Ze vinden het beiden leuk, omdat ze er nog kunnen leren. “Als ik even de tijd heb, dan luister ik naar wat er gezegd wordt op zo’n lezing”, vertelt Fleur. Jeanine heeft daar meestal geen tijd voor.
Wereldgerechten
Fleur is 17 (bijna 18!) en gaat na de zomer verder met de Koksopleiding bij Leerhotel Het Klooster. Bij First Class heeft ze de opleiding Medewerker Fastservice bijna afgerond. Daarmee kan ze door naar niveau 3. En dat wil ze heel graag. Ze droomt er van om kok te worden in een sterrenrestaurant in het buitenland. “Dan moet mijn Engels wel beter worden.” Fleur wil ook graag wat beter met vlam in pan om kunnen gaan. “Laatst was ik aan het wokken en toen slag de vlam in de pan. Toen gilde ik best wel hard: m’n garnaal staat in de fik!” Beiden schieten in de lach. Het zijn kleine dingen voor Fleur die droomt van een eigen restaurant met gerechten vanuit de hele wereld. Voor het zo ver is, reist ze elke dag vanuit Voorthuizen met de Valleilijn naar Amersfoort.
Jongerenhulp
Over drie weken is Jeanine (19) klaar met de opleiding Horeca-assistent. Ze gaat verder. In een heel andere richting. “Na de zomer ga ik bij Rijn & IJssel de opleiding Zorg & Welzijn op niveau 2 doen.” Dat is een grote overstap, maar voor Jeanine eigenlijk heel logisch. “Horeca is leuk, maar ik vind mijn bijdrage aan de maatschappij te beperkt. Ik heb ontdekt dat ik het heel leuk vind om met mensen te werken. In de horeca lukt dat wel, maar ik wil meer kunnen betekenen. Vooral voor bijzondere doelgroepen en mensen met problemen. Ik wil nog niet te ver vooruit kijken, maar thuiszorg en jongerenhulp vind ik wel interessant. Jeanine gaat na de zomer dichterbij naar school. Ze woont in Arnhem en gaat daar straks ook naar school. “Dat scheelt een hoop reizen.” Dat doet Jeanine nu met de trein. “Eerst ook met de Valleilijn, maar met de Intercity via Utrecht is leuker en veel relaxter.”