Ga naar content Ga naar footer
yvonne-kraamzorg-2

26-03-2024

Van doktersassistente naar kraamzorg

Een onbezorgde kraamtijd bezorgen, daar wil je toch aan bijdragen? Als kraamverzorgende assisteer je bij bevallingen. Na de geboorte help je de prille ouders en zorg je ervoor dat het gezin weer op rolletjes loopt. Yvonne Verhoeven, een 47-jarige student Verzorgende-IG Kraamzorg, vertelt over haar inspirerende overstap en waarom ze de opleiding zo leuk vindt.

Naam: Yvonne Verhoeven
Leeftijd: 47 jaar
Opleiding: Verzorgende-IG Kraamzorg
Leerbedrijf: BBY Zorg

Waarom Kraamzorg?

Yvonne deelt haar persoonlijke motivatie voor haar carrière switch: "Aanwezig zijn en mogen helpen bij bevallingen en de kraamweek is zo dankbaar en mooi werk om te doen. Het is heel bijzonder om van heel dichtbij te mogen zien hoe moeder en kind elkaar gedurende de week steeds beter leren kennen. En om de kraamvrouw te zien groeien en sterker te zien worden, zodat ze aan het einde van de week genoeg vertrouwen heeft om zelf voor haar kindje te zorgen."

De opleiding bij MBO Amersfoort

Wat maakt de opleiding bij MBO Amersfoort zo bijzonder? Yvonne benadrukt: "In één woord: de docenten. Ze zijn heel verschillend, maar ontzettend ervaren, enthousiast en vol passie over hun werk. Kortom, echte ervaringsdeskundigen." Ze vertelt ook over praktijklessen die plaatsvinden bij een verloskundige met haar eigen praktijk, wat de ervaring nog realistischer maakt. Aanwezig zijn en mogen helpen bij bevallingen en de kraamweek is zo dankbaar en mooi werk om te doen.

Aanwezig zijn en mogen helpen bij bevallingen en de kraamweek is zo dankbaar en mooi werk om te doen.

Waarom past het beroep zo goed bij Yvonne?

"Kraamzorg is ontzettend afwisselend," legt Yvonne uit. "Je bouwt een band op met het kraamgezin, maar neemt ook weer na 8 dagen afscheid. Bijkomend voordeel is dat je ongelimiteerd mag knuffelen met baby’s en aanwezig zijn tijdens hun mooiste en meest bijzondere week. Wie wil dat nu niet?"

Yvonne's huidige werkzaamheden

"Ik heb mijn EHBO-diploma behaald en mag nu zelfstandig gaan werken," zegt Yvonne trots. “Vandaag is dag 6 binnen mijn kraamgezin en ondanks dat ik nog steeds leerling ben, mag ik twee uur per dag alleen aanwezig zijn. Dit wordt komende kraamgezinnen steeds verder afgebouwd. Het mooiste is als je een volledige kraamweek mag meemaken. De eerste dagen ben je vaak druk met helpen bij het geven van borstvoeding, waarbij je gedurende de week ziet dat dit steeds beter gaat en de kraamvrouw steeds meer zelf kan. Heerlijk als je de kraamweek met een goed gevoel kunt afsluiten. Doordat dat wat je leert gelijk in de praktijk mag brengen maakt dat je het vak sneller eigen maakt. Met wat piekmomenten daargelaten, is deze studie heel goed te combineren met werken en een eventueel gezinsleven.”

Toekomstplannen

Voor nu wil Yvonne zich verder verdiepen in het vak en genieten van alle mooie momenten die ze mag meemaken. Ze sluit niet uit dat ze zich in de toekomst verder wil specialiseren op dit gebied.