Ga naar content Ga naar footer
foto-client-en-studenten-sport-en-zorg

10-07-2023

Studenten Sport en Verpleegkunde werken samen voor Abrona

Derdejaars studenten van MBO Amersfoort Sport en Bewegen en School voor Gezondheidszorg gingen samen aan de slag om cliënten van Abrona meer te laten bewegen. Abrona ondersteunt volwassenen met een verstandelijke beperking. De studenten Mbo-verpleegkundige en Sport en Bewegen van MBO Amersfoort hebben samengewerkt aan verbeterplannen voor cliënten welke Abrona in de praktijk kan inzetten. Denk aan het focussen op het trainen van de armspieren, aquafitness, rolstoelhockey, steppen en nog veel meer. Met als doel dat de young professionals van twee vakgebieden, intensief samenwerken, plannen op elkaar afstemmen en een gezamenlijk plan maken. Ze sloten het schooljaar af met gezamenlijke pitches met de cliënten en dat leverde leuke en verrassende reacties op.

 

Ze is elke keer komen sporten en dat had niet iedereen verwacht. We zien het als een compliment, aldus één van de studenten.

Resultaten

Dit zijn de resultaten als je de studenten van Sport en Bewegen laat samenwerken met de studenten verpleegkunde. Onderzoek naar beweegruimte voor mensen met een verstandelijke beperking

Wist je dat 56% van de Nederlanders voldoet aan de beweegnorm, bij mensen met een verstandelijke beperking is dat 32% en meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Bij de cliënten van Abrona is extra gekeken naar de medische redenen die hierbij een rol spelen.

Verrassende ontdekkingen

“Bij deze cliënt werkt het als je vooraf goed en duidelijk communiceert wat zij kan verwachten. De opdrachten kun je het beste aanbieden op instructieniveau, zoals 'loop daarheen en doe dat en dan krijg je dat'.

Mooie ontmoetingen

Student van zorg en welzijn zegt tijdens een presentatie: “Ik sport zelf ook helemaal niet.” Waarop een cliënt roept: “Dat is echt ERG!....Je wilt wat bereiken in je leven, maar dan moet je er ook voor openstaan!” Er werd met elkaar hartelijk gelachen.

Student vraagt aan aanwezige cliënt: “Hoe heb jij het ervaren?” De cliënt reageerde dat ze het sowieso leuk vond en dat ze nog nooit had gehockeyd. Student: “En dat ging heel goed hoor! Bijna alle ballen gingen erin!”

Kortom: Sport is niet alleen leuk. Het houdt je gezond. Fysiek en mentaal.