Ga naar content Ga naar footer
mark-rutte-bezoekt-mbo-vakkampioenen

24-10-2022

Minister-president Mark Rutte bezoekt mbo-vakkampioenen

Op woensdag 28 september bracht minister-president Mark Rutte een bezoek aan Team Netherlands, het team van mbo-vakkampioenen dat deelneemt aan internationale vakwedstrijden. De jongeren spraken met de minister-president over hun vak en hun voorbereiding op de wedstrijden. Rutte was onder de indruk: “Ik word blij van dit bezoek. Deze jongeren beschikken over ontzettend veel kwaliteit. Wij hebben dit gewoon in huis in Nederland!”

Goud

Bij ROC Mondriaan in Den Haag sprak de minister-president met 12 jongeren uit 11 verschillende beroepsrichtingen, waaronder onze eigen Ruben Boorsma, vanwege zijn gouden medaille voor de opleiding Metselaar. Zij maken deel uit van Team Netherlands, een team van 21 Skills Heroes mbo-vakkampioenen die afgelopen maart tijdens het landelijke finale-evenement Skills The Finals goud behaalden. Hiermee kwalificeerden zij zich voor Team Netherlands en de internationale mbo-vakwedstrijden WorldSkills in Shanghai dat door COVID-19 niet kon doorgaan. WorldSkills Netherlands heeft samen met een aantal Europese partners een alternatief programma ontwikkeld. Deze wedstrijden vinden dit najaar plaats op verschillende momenten en plekken in Europa. Erik van der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands, vertelt hierover: “Wij zijn blij dat wij deze mbo-studenten alsnog een internationale wedstrijdervaring kunnen aanbieden. Er staat hier een enthousiast en zeer getalenteerd team. Zo heeft boulanger Daan Filius zijn wedstrijd al gehad in augustus. In Denemarken heeft hij de eerste plaats behaald. Daarmee heeft hij zichzelf, Nederland en zijn vak internationaal op de kaart gezet. Daar zijn wij natuurlijk ontzettend trots op. Dat ook de minister-president het talent van deze studenten erkent en hen bezoekt is natuurlijk bijzonder.”

Topniveau

Bloembinder Bente van Meurs was een van de studenten die sprak met de minister-president. Bente: “Heel erg bijzonder om Mark Rutte over mijn beroep te kunnen vertellen. Ik moet zeggen dat ik best zenuwachtig was, maar ik had een heel leuk gesprek met hem. Ook heb ik hem een corsage kunnen geven.” Rutte reflecteert op zijn gesprek met Bente: “Vandaag heb ik vooral geleerd hoe complex al die vakken zijn. Neem bijvoorbeeld bloemschikken. Dit is niet zomaar even een paar bloemen bij elkaar binden. Als je op topniveau wilt presteren vergt dat een opleiding van jaren. Dat geldt ook voor lassers, kappers en al die andere beroepen.”

Vakmanschap

Het nieuwe seizoen van zowel Skills Talents, de vakwedstrijden voor het vmbo, als Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo, is gestart. Leerlingen en studenten nemen deel aan voorronden op school, kwalificatiewedstrijden en landelijke finales. Rutte: “Het is fantastisch dat vmbo-leerlingen en mbo-studenten kunnen deelnemen aan vakwedstrijden. Het laat zien hoe belangrijk vakmanschap is en biedt studenten de mogelijkheid om te laten zien hoe goed zij ergens in zijn. Dat is goed voor de studenten en goed voor de promotie van het beroepsonderwijs.”

Bekijk hier de foto’s.